Hafta içinde birdenbire sosyal medya karıştı.Ne olmuştu peki? İstanbul-Halkalı’da bir restoranın işletmecisi olduğu bildirilen bir şahsın, kişisel sosyal medya üzerinden kabin memurlarına hakaret ettiği ve bunu devamlı olarak sürdürdüğü iddiasıyla, change.org sitesinde imza kampanyası başlatıldı. Aslında uzun süredir sosyal medya üzerinden arşılıklı atışmalar başlamıştı.İş, yemek nefaseti, iş yeri hijyeninin sorgulanmasından den bel altı seviyesine düşmüş, düşmemekle kalmamış, daha ağır hakaretler ve burada yazmaktan kaçındığımız abuk sabuk şeyler herkesin diline pelesenk olmuştu. Bildiğim kadarıyla, ilkin gökyüzühaberci ‘de ve sonra bizim sitede haberleşen bu konunun ardından artık uyandılar mı desem, tesadüf mü desem bilmiyorum ama konuyu sosyal medyaya taşıyan kabin memurları sayesinde tepkiler büyüdü, sosyal medyada yayılınca TASSA konuya el atmak durumunda mı kaldı bilmiyoruz ama bir açıklama yaptı üyelerine.
Buraya kadar güzel… Elbette dernekler bu işler için var. Önemli bir işlevi yerine getirmişler. Asıl önemlisi sivil havacılık sektörü derler ya,” bir bütünüz, ayrılmaz parçasıyız bu camianın vb”…Kabin memurlarını yaralayan sanal tacizlere, hakaretlere sadece dernekleri TASSA görevleri gereği destek çıkmış. İlgili şahıs hakkında hukuki ve cezai süreç başlatıldığı belirtmişlerken, en fazla kabin memuru kadrosuna sahip THY ile diğer HAVAYOLU ŞİRKETLERİ ; bu konularda kendine iş düşmediğini sanan( oysa en fazla üyeleri onlardan) HAVA İŞ ki – seçim telaşı nedeniyle bihaber oldukları muhakkak -pilotları da bu işe karıştıran ama algı olarak her nedense kabin memurlarına odaklanan hakaretlerden,tacizlerden hiç üzerine alınmayan ki -onlarda bihaber olmalı- TALPA ; Bugüne kadar herhangi bir açıklamada bulunmayan ARFAA…
Hiçbirinde ne bir açıklama, ne de kınama mesajı göremedik.
Mesleki TESANÜD sıfır…
Sorsanız hepsinin bir gerekçesi vardır. Bunun adı vurdumduymazlık değil mi? Ortak hareket edilememesinin bir sebebin de TASSA‘nın koordine ve mesleki ağırlığını sektöre gösterememesi olarak değerlendirebiliriz.THY başta olmak üzere diğer şirketler ve dernekler ortak hareket etseydi,bu şahsa dünyanın kaç bucak olduğunu gösterselerdi, bundan sonrası için de iyi bir örnek olmaz mıydı?
Bir bir ayrıntı düşeyim: 1975 yılında yine kabin memurlarına yönelik karalamalar nedeniyle zamanın bir gazetesine, THY genel müdürü ve basın müşaviri imzasıyla ardı ardına tekzip gönderilmişti.TASSA o konuyla muhatap idi ama olaya THY müdahil olmuştu.
Nereden nereye! Sektör hakikaten bitmiş tükenmiş…
.
* * *
SİVRİHİSAR HAVA PARKI Sportif Havacılığın Kurtarıcısı mı?
2013 yılında yapımına başlanan ve her geçen gün yeni tesisleriyle gitgide genişleyen Sivrihisar hava parkı giderek artan bir ivmeyle, sportif havacılıkta müstesna bir yer ediniyor. İlk olarak 2015 yılından hava gösteriyle dikkati çeken SİVRİHİSAR adı, bir anlamda THK’nın da tekelini kırmış oldu. Bağımsız ve daha hareket serbestisi olan bir organizasyon yapısıyla sportif havacılığa renk getirdi. Emir komuta zinciri ve kışla atmosferinden kurtulan sportif havacılığın, özellikle genç jenerasyona liderlik edeceğini düşünüyorum. Yalnız bunları hayata geçirirken seçkinci (elit) bir politika izleyip, gençleri küstürmemek gerekiyor. Yetenekli sporcuların keşfinde elit, o hak içinse fırsat tanımada hakkaniyetli davranılmalı; torpil olayı dediğimiz , eş dost olayı, emir komuta, ağbi dayı ilişkileri jargonuna girmeden bunlar gerçekleştirilmeli.
Sivrihisar hava parkı yakın gelecekte ek yatırımlarıyla birilikte dünya çapında bir marka oluşturacak. Bu yıl Sivrihisar Hava Gösterileri organizasyonu, gösteri kimliği yanında “Havacılık Fuarı” kimliğine de kavuşuyor ki bu bağlamda, Türk Hava Kurumu ile kıyasıya rekabet edebilir ve sportif havacılıktaki monopolculuğu kırabilirler.
Çok değil 5 yıl öncesinde bile hayal edilemeyen Devlet kurumlarının desteği ( özellikle bürokratik açıdan sivil otorite desteği) faktörünü iyi kullandığı görülen Sivrihisar Parkı yöneticilerinin tecimsel faaliyetleri esas ve gereklidir ama SPORTİF HAVACILIĞI erişimsizlikten kurtarıp herkes için teşvik etmek Sivrihisar hava parkı yöneticilerinin asli görevi olmalı.
16-17 Eylül 2017’de Büyük Şölen….
Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi (Eskişehir), Necati Artan Tesisleri’nde 16-17 Eylül 2017 tarihlerinde ( Cumartesi / Pazar ) Uluslararası boyutta muhteşem bir Hava Gösterisi düzenleniyor. Sabah saatlerinde başlayacak Sivrihisar Hava Gösterileri (S.H.G.) iki gün boyunca devam edecek gösterilere Sivrihisar Hava Gösterileri, SHG 2017’de, 6 ayrı Ülkeden gelen ve Hava Gösterilerine katılan profesyonel gösteri pilotları var. ABD, Almanya, İtalya, İngiltere gibi Ülkeler, katılımın yanı sıra imal ettikleri Sportif Uçakları pazarlamak maksadıyla organizasyona geliyorlar. Bu durumda Sivrihisar Hava Gösterileri organizasyonu, gösteri kimliği yanında “Havacılık Fuarı” kimliğine de kavuşmuş oluyor. Bu sene TAI / TUSAŞ Sivrihisar Hava Gösterileri’ne “Sponsor” oldu. Hürkuş eğitim uçağının ve Atak helikopterlerinin muhteşem hava gösterileri Sivrihisar Airshow’ da yerini alıyor.
Türkiye’nin gururu, Milli Akrobasi Pilotu Ali İsmet Öztürk ve yine Türkiye’nin İLK Profesyonel Kadın Akrobasi Pilotu Semin Öztürk’ün gökyüzüyle dans ettikleri olağanüstü akrobasi gösterileri, Türk Hava Kurumu Planör ve Paraşüt grupları ile Türkiye’nin en yaşlı tayyaresi Boeing-Stearman ve MD-500 Helikopter gösterileri bu etkinlikteki yerlerini alıyorlar.