Bağımsız Havacılar

İniş şeritlerinin sayısı 9’a yükseldi

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından izin verilen iniş şeritlerinin sayısı 9’a yükseldi.

İniş şeritlerinin inşa edilmesi ve sivil hava araçlarının havaalanları ile heliportlar haricindeki iniş şeritlerini iniş ve kalkış amaçlı kullanabilmesine yönelik usul ve esasları belirleyen İniş Şeritleri İnşa Edilmesi ve Kullanılması Talimat kapsamında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 9 tane iniş şeridi izni verildi. Bunların içinde 6 tanesi uçak ve helikopterlerin kullanımına açık iniş şeridi olarak izinlendirilirken, 3 tane de sadece helikopterlerin kullanabileceği iniş şeridi bulunuyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin başvurusunun ardından Yunuseli Meydanı’na verilen ilk iniş şeridi izninden sonra 8 başvuru daha olumlu neticelendi. Antalya Karain, Multi Enerji Mühendislik Ltd. Şti, THK İnönü Havacılık Eğitim Merkezi, Sivrihisar Uluslararası Havacılık Sportif Eğitim Merkezi ve Samsun Üniversitesi’nin uçak ve helikopterlerin kullanımına açık iniş şeridi izni bulunuyor. Ayrıca Muş 112 Acil Çağrı Merkezi, İzmir Baktnet iniş alanı, Denizli Bereket şirketlerine de helikopter için iniş şeridi izni verildi.

İniş şeridi inşa etmek için öncelikle Valiliklere ön izin başvurusunda bulunuluyor ve güvenlik, kültür, tarih, çevreye olan etki, belediyecilik ve bölgeye has diğer hususlar bakımından yapılan değerlendirmenin ardından verilen uygunluk yazısı ile SHGM’ye başvurmak gerekiyor. Başvuruların havaalanı mânia planlarının sınırları içerisinde kalıp kalmadığına dair yapılan tespitin ardından izinlendirme yapılıyor. Havaalanı veya heliport niteliğinde olmayıp, hava araçlarının performanslarına uygun olarak pilot sorumluluğunda iniş ve kalkış yapılan alanlar olan iniş şeritlerini MTOW 5700 kg altındaki sabit kanatlı sivil hava araçları kullanabiliyor. Yalnızca gündüz görerek uçuş(VFR) yapılabilen iniş şeritlerinden uluslararası uçuşlar yapılamıyor.

10 Eylül 2018 tarihinde talimatta yapılan değişikle, daha önce hava parkı veya kontrolsüz havaalanı olarak yetkilendirilmiş olanlar da Genel Müdürlüğe başvurularak bu alanların iniş şeridi olarak kullanabiliyor. Talimatın birinci fıkrasında belirtilen alanların haricinde kalan ve bu Talimatın yayımı tarihinden önce iniş ve kalkış yapılmak üzere Genel Müdürlükten herhangi bir izin alınmamış olanların bu Talimatın yayımı tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde izin alması gerekiyor.

Facebook ile Yorum Yapın
Exit mobile version