Dünya çapında ticari uzay ve savunma teknolojisi sektörünün önde gelen şirketlerinden Sierra Space, 2026 yılının sonlarında Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) test edilecek bir çöp sıkıştırma ve işleme sistemi (TCPS) geliştirmek üzere NASA ile sözleşme yaptığını duyurdu.
Bu girişim, uzay araştırmalarının en önemli zorluklarından birini ele almayı amaçlıyor. TCPS, astronotların ürettiği çöp miktarının azaltılmasında ve atıktaki suyun geri kazanılmasında çok önemli bir rol oynayacak. Bu teknoloji, Ay ve Mars’a insanlı görevler de dahil olmak üzere uzun süreli görevler için özel olarak tasarlandı.
Şu anda atık bertaraf sistemleri suyu geri kazanamıyor veya çöp hacmini etkili bir şekilde yönetemiyor, bu da uzun vadeli uzay araştırma olanaklarını sınırlıyor. TCPS’nin geliştirilmesiyle bu sınırlamaların önemli ölçüde üstesinden gelinebilir.
TCPS, yalnızca güç, veri ve hava soğutma arayüzlerine erişim gerektiren bağımsız bir sistemdir. Basit kullanıcı arayüzü mürettebatın çalışmasını kolaylaştırır. Atıkları yönetme ve kaynakları geri kazanma yeteneği, yalnızca uzak görevler için değil, aynı zamanda gelecekteki ticari istasyonlar ve dünya dışı üsler için de önemli olabilir.
SierraSpace CEO’su Tom Vice, “Uzay yolculuğu, malzeme ve ekipmanın çok verimli kullanılmasını gerektiriyor. Atık yönetimi, özellikle uzun süreli görevlerde hayati önem taşıyor” dedi.
TCPS, uçucu organik bileşikleri ve gaz halindeki yan ürünleri işleyen, uzay habitatlarında güvenli ve steril bir ortamın korunmasına yardımcı olan bir katalitik oksidan (CatOx) içeriyor. Ayrıca atıkları katı fayanslar halinde sıkıştırarak depolamayı kolaylaştırır ve ek radyasyon koruması sağlıyor.
SierraSpace, Kritik Tasarım İncelemesi için NASA’ya sunulan ayrıntılı bir tasarım da dahil olmak üzere TCPS projesinin ilk aşamasını Ocak ayında tamamladı. Şirket şu anda yer testi için kullanılacak TCPS yer ünitesinin üretimini tamamlıyor.
NASA ile yapılan sözleşme aynı zamanda yörüngeye fırlatılacak ve test edilecek bir Uçuş Biriminin inşasını da içeriyor. TCPS projesi Aşama A’ya Mayıs 2019’da, mevcut Aşama B ise Ağustos 2022’de başladı. Uzay istasyonundaki testlerin 2026 ve sonrasına kadar uzatılması bekleniyor.