Cumartesi, Aralık 28, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

SİHA’lardan oluşan bir filoyu kontrol edebilen bir savaş uçağı geliştirme projesi

İngiltere, İtalya ve Japonya savunma ve havacılık sektörleri arasında yapılan anlaşmayla altıncı nesil savaş uçağı sistemi geliştirme projesinin detayları ortaya çıkıyor.

İngiltere, İtalya ve Japonya’dan altıncı nesil savaş uçağı anlaşması: ‘Uçan süper bilgisayar olacak’

İtalya’dan Leonardo, İngiltere’den BAE Systems ve Japonya’dan JAIEC savunma şirketleri, 13 Aralık’ta, Küresel Savaş Hava Programı (GCAP) girişimi kapsamında yeni bir ortak girişimi kurmak üzere anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Üç gruptan yapılan ortak açıklamaya göre yeni ortak girişimin 2025 ortalarında kurulması bekleniyor. Leonardo, BAE Systems ve JAIEC şirketlerinin her biri girişimin üçte birine sahip olacak.

Merkezi İngiltere’de olacak yeni şirketin ilk CEO’su İtalya’dan olacak.

Altıncı nesil savaş uçağı Amerikan F-35’e rakip olarak görülüyor ve EuroFighter Typhoon jetlerin yerini alması bekleniyor.

‘SİHA gemisini kaçırdık’

Cingolani, Leonardo’nun gelecek planlarından söz ederken, Ukrayna’daki savaşla birlikte değişen dengelerin etkisine de vurgu yaptı:

“Ukrayna’daki savaşla ilgili şaşırtıcı bir analizden yola çıktık: Dijital saldırı ve savunma, geleneksel olanlar kadar, hatta belki de onlardan daha etkili hale geldi. Uydu iletişimiyle yönlendirilen ve birkaç bin euro’ya mal olan insansız hava araçları, birkaç milyona mal olan tankları yok etti.”

Drone alanında “Gemiyi kaçırdık” diyen Cingolani, “Bu açığı kapatmanın tek yolu dijital kapasitemize odaklanan uluslararası anlaşmalar yapmak. Bunun üzerinde çok çalışıyoruz” diye ekledi.

Suudi Arabistan katılacak mı?

İngiltere, İtalya ve Japonya arasında 2022’de temeli atılan GCAP projesine Suudi Arabistan’ın da dahil edilebileceği konuşuluyordu.

Son olarak İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani geçen ay yaptığı bir açıklamada, “İngiltere ve Japonya ile yaptığımız anlaşmanın şimdi Suudi Arabistan’a da genişletileceğini düşünüyorum” demişti.

Leonardo CEO’su da La Repubblica söyleşisinde bu konuyla ilgili olarak “Dünyanın geri kalanından da güçlü bir ilgi var, Suudi Arabistan gibi ülkeler GCAP’e katılma talebinde bulunuyor” dedi.

Suudi Arabistan’ın katılımıyla ilgili kararın ne zaman verileceği sorusunu ise, “Şimdi ortak girişimin ayrıntılı planlarını belirlemek için birkaç ay çalışmamız gerekecek, ardından yeni ortaklara karar vereceğiz” diye yanıtladı.

“Bu tür bir programın toplam maliyeti 100 milyar euro’nun üzerinde” diyen Cingolani, “Katkıda bulunmaya hazır diğer ülkeler memnuniyetle karşılanır” diye ekledi.

Suudi Arabistan’ın projeye ilgisini de “GCAP programına bağlanabilecek ve kendilerini büyük Orta Doğu pazarının merkezine yerleştirebilecek bir havacılık endüstrisi yaratmak istiyorlar” diye açıkladı.

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com