Havacılık, dünya genelinde birleşmiş bir dilde iletişimi gerektiren karmaşık ve canlı bir sektör olarak gelişmeye devam ederken, bu endüstrinin içinde etkili iletişimin, güvenlik, verimlilik ve uluslararası standartlara uyum açısından kritik bir rol oynadığı herkes tarafından aşikâr bir konu. Standard iletişim dili kabul edilen İngilizce ise pilotlar, hava trafik kontrolörleri, mühendisler ve diğer havacılık profesyonelleri arasında ortak bir dil olma özelliği taşıyor. İyi bir Havacılık İngilizcesi bilgisi, acil durumlarda doğru ve hızlı tepki verme yeteneğini artırmanın yanı sıra, küresel havacılık topluluğuyla etkileşimde bulunma ve bilgi paylaşma açısından da temel bir unsurdur.
Havacılık sektöründe uzaktan eğitim, özellikle son dönemde önemli bir yer edinmiştir. Uzaktan eğitim, pilotlar, teknisyenler ve diğer havacılık profesyonelleri için çeşitli konularda güncel ve özelleştirilmiş eğitim programları sunarak sektöre hızlı ve etkili bir şekilde adapte olmalarına olanak tanımaktadır. MOOC olarak adlandırılan kitlesel açık çevrimiçi dersler de bu sektörde havacılık profesyonellerine dünya genelinde erişilebilir ve interaktif bir öğrenme ortamı sağlamaktadır. Havacılık profesyonelleri ve alana ilgi duyan kişilere kendi çalışma saatlerine uygun olarak öğrenme imkanı tanıması, uygun maliyetli ya da ücretsiz seçeneklerinin bulunması, farklı ülkelerden katılımcılar ile küresel bir topluluk içinde bulunmaya olanak sağlaması açısından avantajlar sunmaktadır.
İçerik anlamında da havacılığın hangi alanına yönelik olursa olsun, ilgi alanınıza yönelik ya da profesyonel yaşantınızı destekleyecek teknik nitelikte çevrimiçi derslere dahil olabilirsiniz. Peki bu MOOC lara nasıl ulaşabilirsiniz? IATA ve Embry-Riddle Aeronautical University’nin verdiği sertifikalı eğitimlerin yanı sıra bu platformların en yaygın örnekleri; Udemy, Coursera, FutureLearn, edX, Alison courses, ClassCentral, Aeroclass.org, ReedCourses , Frankfinn olarak sıralanabilir.
Bu platformlarda genellikle havacılık terimleri, uçuş güvenliği, hava trafik kontrolü, pilotaj, hava güvenliği gibi alanlarda eğitimler bulabilir, bu eğitimlerin bazılarından katılım belgesi ya da sertifika da alabilirsiniz.
Ayrıca ülkemizde çeşitli üniversitelerin Sürekli Eğitim Merkezlerinde de e-devlet üzerinden doğrulanabilir sertifika sağlayan uzaktan asenkron şekilde ücretli ya da ücretsiz Sivil Havacılık Eğitimi, Uçak Teknolojileri Eğitimi, Havacılık Yönetimi, Havalimanlarında Operasyonel Planlama Eğitimi gibi eğitimler verilmektedir.
Görüldüğü üzere, havacılık tutkunlarının İngilizce becerilerini geliştirmeleri için etkili bir yol sunması ile birlikte uzaktan eğitimin havacılıkta kullanımı, öğrenenlere esneklik ve uygun maliyet avantajları ile birleşerek, sektördeki profesyonellerin sürekli eğitim ihtiyaçlarına daha etkin bir çözüm sunmaktadır. Bu MOOC’lar sayesinde, havacılık profesyonelleri sadece dil becerilerini değil, aynı zamanda uzaktan eğitim aracılığıyla sektördeki yenilikleri de yakından takip etme fırsatına sahip olacaklardır.
Öğr.Gör.Deniz TÜRKMEN
Eskişehir Teknik Üniversitesi
Yabancı Diller Yüksekokulu