Önce onların adını yazmalıyım;
Fatih Özdemir,
Halenur Davran,
Baran Kurnaz.
Yüz yıl öncesinde Kurtuluş Savaşımızın toz, toprak, barut ve bulutlar arasında kaybolan bir tayyareyi tekrardan gönüllerimizde uçurmaya başladılar.
Aylar önce Öğretmenleri değerli hocam Hamit Yılmaz tanıştırdı onlarla beni. Bir hayalleri vardı. Memleketlerinin kaybolmaya yüz tutmuş tayyaresini gün yüzüne çıkarmaktı hayalleri.
Bana bir sürü soru sordular, video da çektiler, okudular araştırdılar. Kimdi bu gençler. Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uçak Bakım Alan öğrencileri idiler. Mesleki eğitimlerinin yanı sıra havacılık tarihine de ilgi duymuşlardı. Ve doğal olarak kendi yörelerinin tarihine yoğunlaştılar. Unutulmuş Sivrihisar Tayyaresine gönül verdiler. Bu tayyare maalesef yeterince araştırılmamış ve bilinmeyen bir konuydu.
Önlerinde bir de yarışma vardı. TUBİTAK araştırma projeleri yarışması. Buna katılmaya karar verdiler. Önce problem tespiti yaptılar, bilinmeyen ve unutulmaya yüz tutmuş büyük dedelerinin, büyük anneannelerinin dişlerinden, tırnaklarından artırdıkları paralar ile Ulusal Kurtuluş Savaşında bir tayyare alarak Türk ordusuna bağışlamışlardı. Bu tayyare bağışı Erzurumlu Nafiz Kotan ile birlikte savaş sırasında yapılan ilk tayyare bağışıydı.
Aylarca hazırlık yaptılar. Literatür taraması yapıp konu ile ilgili kişi ve kuruluşlar ile temasa geçtiler. 1/8 ölçeğinde Sivrihisar Tayyaresini modelleyip uçurdular. Bilgileri yoğunlaşınca bir web sayfası oluşturup paylaşmaya da başladılar “ www.sivrihisartayyaresi.com “ ve artık hazırdılar.
TUBİTAK’ın lise öğrencileri araştırma projeleri final yarışmaları 5 -7 Haziran 2023 tarihleri arasında Ankara ATO CONGRESIUM salonlarında yapılmakta. Gönülden desteklediğim Eskişehirli hemşerilerim olan gençleri ziyarete gittim. Yüzlerce stant vardı. Her birinde pırıl pırıl gençler hazırladıkları projeleri tanıtma telaşındaydılar. Böylesi gençlerin hazırlıkları ve ele aldıkları konulara gerçekten hayran kaldım. Her birini ve öğretmenlerini saygı ve sevgi ile selamlarım.
Serde havacılık olunca, Başlarında Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uçak Bakım Alanı müdür yardımcısı Sayın Yalçın Davran hocamın olduğu standı hemen buldum. Sanki yıllardır görüşmemiş dostlar gibi kucaklaştık.
Şaka ile karışık hadi anlatın bakalım sözlü yapacağım dedim.
Konularına çok hâkimdiler. Sıra ile projelerini detaylarına kadar anlattılar. Tarihsel bilgiler eşliğinde Sivrihisar tayyaresinin Fransız Breguet 14-B olduğunu coşkuyla paylaştılar. Bir de bana Sivrihisar tayyaresinin küçük bir maketini hediye ettiler. Dikkatimi çeken diğer konu ise, tarihe sahip çıkmanın ve Türklüğün gururu gençlerimizin seslerine yansımasıydı.
Eskişehirli genç havacı kardeşlerime başarılar dileyerek oradan ayrıldım. Onları ve okullarını her zaman takip edeceğimi söylemeliyim. Umarım birinci olurlar.
Mustafa KILIÇ
Havacılık Tarihi Araştırmacısı – Yazar
sontayyareci @gmail.com