Adli Patlayıcı Laboratuvarı’nın (FEL-Forensic Explosives Laboratory) bulguları, Polonya Cumhurbaşkanı Kaczynski’nin hayatını kaybettiği uçak kazasıyla ilgili Rus ve Polonyalı araştırmacıların resmi raporlarını altüst etti.
UÇAKTA PATLAYICI İZLERİ BULUNDU İDDİASI
UNIAN’ın haberine göre adı geçen Birleşik Krallık Savunma Bakanlığına bağlı laboratuvar, 10 Nisan 2010 ‘da Rusya’da düşen Polonya cumhurbaşkanlığı uçağındaki örneklerde “patlayıcı izleri” buldu. Söz konusu kaza Polonyalı ve Rus yetkililerin raporlarında pilot hatasıyla açıklanıyordu.
Haberde FEL’in birkaç hafta önce Polonyalı savcılara bir mektup gönderdiği, mektupta test için aldıkları uçak kalıntılarının çoğunda “patlayıcı üretiminde kullanılan maddelerin izlerine” rastlandığını belirttikleri bilgisi yer aldı. Söz konusu maddelerin TNT içerdiği ifade edildi.
Daha önce de facianın geçen yılki yıl dönümü arefesinde 96 kişinin ölüm sebebine ilişkin açıklamada bulunan eski Polonya Savunma Bakanı Antoni Macierewicz, uçakta bulunan insanların uçağın yere düşmesi sonucu değil, uçak daha havadayken ana gövdesinde meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybettiğini bildirmişti.
Nisan 2018’de Smolensk faciasını araştırmak üzere Polonya Savunma Bakanlığına bağlı olarak kurulan alt komisyon faciaya ilişkin yeni bir rapor sunarak uçağın düşmeden önce havada en az 2 patlama sonucu parçalandığını belirtmiş, bunun da patlayıcı bir madde nedeniyle meydana gelebileceği şüphesinden bahsedilmişti.
Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ve eşi Maria Kaczynska başta olmak üzere aralarında üst düzey görevlilerin de bulunduğu Polonya Hava Kuvvetleri’ne ait Tupolev Tu-154 model uçağının düşmesiyle meydana gelen kaza, yıllardır tartışılıyor.
10 Nisan 2010 tarihinde Rusya’ya bağlı Smolensk şehri yakınlarında düşen uçaktaki 96 yolcudan kurtulabilen olmamıştı. Cumhurbaşkanı Kaczyński ve beraberindeki üst düzey heyetin amacı, 1940 yılında Stalin’in emriyle 22 bin Polonyalı subay ve sivilin başlarına birer kurşun sıkılmak suretiyle vahşice öldürüldüğü, Katyn Katliamı’na dair anma töreni için Smolensk kentine ulaşmaktı.
Söz konusu uçağın düşüş sebebine ilişkin şaibeler nedeniyle Rusya yönetiminin soruşturmalardan rahatsız olduğu biliniyor. Kaza öncesinde uçakta patlamalar gerçekleştiği yönündeki iddiaları reddeden ve kazada Rusya’nın rolüne dair soruşturmalara son verilmesi çağrısında bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sert tepki gösteren Polonya Savunma Bakanı Antoni Macierewicz, aralık 2017’de konuya ilişkin bir açıklama yapmıştı.
Kazayı tekrar soruşturmak amacıyla oluşturulan komisyonun başına geçmiş olan ve uçakta yaşanan iki patlamada, Rusya’nın rol oynadığını ifade eden Polonya Savunma bakanı, 14 Aralık 2017’de bir radyoya verdiği röportajda, Putin’in “yaşananlarla ilgili sorumluluk almaya cesaret göstermesi gerektiğini”belirtmişti.