Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Türk Savunma Sanayisi’nde, 2020 yılı değerlendirmeleri ile 2021 hedeflerini ortaya koyduğu toplantıda, önemli mesajlar verdi. ABD’nin CAATSA yaptırımları, S-400’ler, Milli Muharip Uçak, Türkiye’nin hava savunma ihtiyacının giderilmesi, TSK’da ve kamuda kullanılacak haberleşme sistemleri, vatandaşların haberleşme güvenliği gibi konularda soruları da yanıtlayan İsmail Demir değerlendirmelerde bulundu.
Demir şunları kaydetti;
İsteseydik, ikinci sistem bugün gelebilirdi. Toptan bir anlaşma, üretim ve işbirliği modelimiz var. İkinci sistemin bir an önce gelişinden çok ikinci sisteme ne kadar katkımız olabileceği, ne kadar yetenek ve derinlik kazanabileceğiz. Bunları inceliyoruz. Savunma sistemi size saldırı olmadığı sürece açık olmaz; radar sistemi açık olur. Sistem tamamen aktive edilebilir halde. Bunun ne zaman kullanılacağına ilişkin kimsenin soru sorma hakkı yok. Benim de yok. Ben de bilmiyorum. Sistem hazır ama kullanıcı (TSK) bunu ne zaman açacağına kendisi karar verir.
CAATSA YAPTIRIMLARI: Beklenen bir gelişmeydi. Biz, çok büyük bir hasar olacak gibi görmüyoruz. Çok büyük bir risk görmüyoruz. Eğer ilave bazı yaptırımlar-konular gelmezse idare edebiliriz. F-35’lere parça üretimi CAATSA’dan çok önce yapılmış bir anlaşma. Ben, çok büyük bir hasar olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda tek taraflı, hukuksuz bir adım atıldığını gördük. Türk savunma sanayisinin katkısı ve kalitesi yüksek ki bizim üretimimizin yerine koyacak firmayı kolay bulamadılar. Mart 2020’de tedariki kesemediler. Haksız-hukuksuz adımlar atmaya devam edeceklerse kendileri bilir. Ben küstüm; oynamıyorum demenin manası yok. Bu sektördeki kabiliyet ve üretim yetenekleri, Milli Muharip Uçak projemizde kullanılacaktır. Onlar da bazı adımlar atabilmek için çalışma yapıyorlar. Ne yapabiliriz diye halı bakıyorlar..
S-400’LERİN AKTİVASYONU: İsteseydik, ikinci sistem bugün gelebilirdi. Toptan bir anlaşma, üretim ve işbirliği modelimiz var. İkinci sistemin bir an önce gelişinden çok ikinci sisteme ne kadar katkımız olabileceği, ne kadar yetenek ve derinlik kazanabileceğiz. Bunları inceliyoruz. Savunma sistemi size saldırı olmadığı sürece açık olmaz; radar sistemi açık olur. Sistem tamamen aktive edilebilir halde. Bunun ne zaman kullanılacağına ilişkin kimsenin soru sorma hakkı yok. Benim de yok. Ben de bilmiyorum. Sistem hazır ama kullanıcı (TSK) bunu ne zaman açacağına kendisi karar verir.
SAVAŞ UÇAĞI İHTİYACI: F-16 modernizasyonu ile ilgili önemli adımlar atıyoruz. Su-35 gündeme gelmişti Avrupa’dan teklifler var. Ancak bizim aktif olarak Su-35 uçağı alacağız diye bir durumumuz yok. Kendi milli menfaatlerimize en uygun olan, ihtiyacımızı en iyi şekilde karşılayacak bir çözüm hedefliyoruz. Ana hedefimiz Milli Muharip Uçak (MMU) ve Hür-Jet.
KATMANLI HAVA SAVUNMA SİSTEMİ: Türkiye için katmanlı bir hava savunma sistemi oluşturmayı amaçlıyoruz. 2025-2026’da bunu gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Hisar-A+, Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Hisar-O+’nun envantere girmesi ve Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemi-Siper projelerimizle birlikte S-400 teknolojisinin aktarılması söz konusu olursa katmanlı bir sistem oluşturacağız. Tespit radarı, takip radarı, aydınlatma radarı… O kadar çok unsur var ki teknolojik mükemmelliğe ulaşmak kolay olmuyor. Belirli bölgeleri ve noktaları koruyorsunuz. Bunların sayısını artırmanız gerekir. Hem koruma, hem de caydırıcılığı sağlamak gerekir. Sen beni vurursan ben de seni vururum demen lazım.