Dünyayı yuvarlak olarak aracısız gözleriyle görebilmek herkese kısmet olmasa da günümüzde sadece astronot/ kozmonot/ taykonotlara özgü bir durum olmaktan çıkmış durumda. Bunun için sadece Stratosfere çıkmak yeterlidir, ama nasıl?
Dünya’mızı saran Atmosferin yeryüzünü kaplayan ilk tabakası olan Troposfer, Kutuplar bölgesinde 10 km iken Ekvator bölgesinde 17 km kalınlığa ulaşmaktadır. Yolcu uçaklarının uçabildiği en yüksek irtifa da budur. Dolayısıyla yolcu uçaklarıyla bu amacımıza ulaşamayız.
Stratosfer ise Troposferden sonra gelen ve 50 km yüksekliğe kadar devam eden tabakadır. Burada yerçekimi azaldığı için cisimler gerçek ağırlığını kaybederler. Çıkılan irtifa sebebiyle Dünyanın yuvarlaklığını görmek mümkündür.
Benim de hayalim olan bu program Moskova yakınlarında bir hava üssünde uygulanmaktadır. Yüksek ücretler karşılığında ve sağlık yeterlilikleri ile dahil olunabilen bu uçuşa Dünyanın etrafını dolaşan ilk Türk pilot, Global Aviator ismiyle de tanınan sayın Tufan Sevinçel, içinde bulunduğumuz şu günlerde hazırlanmaktadır. Uçuşun Şubat ayı içerisinde gerçekleşmesi beklemekteyiz.
Üstün manevra yetenekli ilk turbofan motorlu hava muharebe uçağı Mikoyan Mig-29 ile gerçekleştirilecek bu uçuş yaklaşık olarak bir saat sürecek. Dönüş esnasında uçağın yeteneklerini sergileyen akrobasi hareketleri yapılırken pilotlar 7G güce maruz kalacaklar. Zorlayıcı olsa da çok keyif verici bir uçuş olacağını düşünüyorum.
Uçuşun ayrıntılarını ve uçuş gerçekleştikten sonraki paylaşımları http://tufansevincel.com/tr/ adresinden takip edebilirsiniz.