THK Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencileri, kendilerinin tasarlayarak üniversitede ürettikleri insansız hava aracı ile dünyanın en prestijli havacılık yarışmalarından “AIAA Design-Build-Fly” davet edildi. Ekip 20-23 Nisan’da yapılacak yarışma için ABD’ye gitti.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi öğrencileri, The American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) tarafından her yıl düzenlenen uluslararası Design-Build-Fly (DBF) yarışmasına katılmaya hak kazandı. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği ve Uzay Mühendisliği bölümlerinde eğitimlerine devam eden 20 öğrenciden oluşan ekip; dünyanın dört bir yanından öğrenci gruplarının projeleri ile katıldığı yarışmadaTürk Hava Kurumu Üniversitesi’ni temsil edecek. Yarışma için ilk başvuruyu geçen yıl Ekim ayında yapan öğrenciler, elemelerin ardından 22 Şubat 2017 tarihinde hava aracına ilişkin son tasarım raporlarını gönderdi ve yarışma komitesinden davet mektubu aldı.
Yarışmaya dünyadaki seçkin üniversitelerden öğrenci grupları projeleri ile katılmak için başvuruyor ve eleme aşamalarından geçiyor. Bu projelerden en başarılı bulunanlar yarışma için davet ediliyor. Yarışma kapsamında takımlardan, hava aracı tasarlamaları, üretmeleri, ürettikleri hava araçları ile belirli görevleri yapmaları isteniyor. Yine üretilen aracın özellikleri de yarışmada başarılı olmak için büyük önem taşıyor. Her üniversiteden yalnızca bir takım yarışmaya katılabiliyor.
1997 yılından bu yana düzenlenen ve bu yıl 20-23 Nisan tarihlerinde Tucson Arizona’da gerçekleşecek olan yarışmada Türk Hava Kurumu Üniversitesi’ni temsil edecek Türk Hava Kurumu Üniversitesi öğrencileri, takımlarına Arizona Lizards, ürettikleri hava aracına ise Markut adını verdiler.
Yarışma öncesi son kontrollerini yapan ve hava aracının uçuş testlerini tamamlayan ekip ABD’ye gitti.
THK Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Durmuş Sinan KÖRPE’nin danışmanlığında başarılı bir proje ortaya koyan öğrenciler, aynı zamanda Türk Hava Kurumu Üniversitesi adına bu yarışmaya katılan ilk ekip. Amaçları ise hem Türk Hava Kurumu Üniversitesi’ni hem de ülkemizi en iyi şekilde yarışmada temsil etmek.
Genç mühendis adaylarını geleceğin hava araçlarını tasarlamaya teşvik için gerçekleştirilen yarışmanın amaçlarından biri de gelişen ve büyüyen havacılık sektörü için nitelikli genç beyinleri tespit edebilmek. Havacılığın büyük şirketleri bu yarışmaya katılan öğrenciler ve ürettikleri ürünleri takip ediyor.
Yarışmaya katılan ekip üyeleri Süleyman Murat KÖROĞLU, Meltem ŞAHİN, Burak DÜNDAR, Köksal Mert DANIŞAN, Mehmet Selman OKAL, Furkan Burak ARSLAN, Gialtsin Nteli Chousein TSOLAK, İbrahim Can ÖZCAN, Uğur MERMER, Arif Can BAŞIBÜYÜK, Serdar ARTUN, Emre ZENGİN, Nagehan ÖNDER, Mehmet Yasin DANIŞ, Mehmet EKİM, Seda NAMAL, Damla DURMUŞ, Gürkan SERTSOY, Ege KONUK ve Ayşe Dilara KOÇAK’a başarılar dileriz.