THK bünyesinde çalışan işçilerin yaklaşık 6 aydır maaşlarını alamadıkları için dava açtıkları, geçen ay da ‘haciz işlemi’ yoluna gidildiği ortaya çıktı. THK yetkilileri, “Nakit akışında bazı sıkıntılar yaşanıyor” açıklamasını yaptı.
Ankara’da daha önce ‘usulsüzlük’ iddialarıyla gündeme gelen Türk Hava Kurumu’nda (THK) bu defa da maaş krizi yaşanıyor. THK bünyesinde çalışan işçilerin 5-6 aydır maaşlarını, emekliliği gelenlerin ise tazminatlarını alamadıkları gerekçesiyle mahkeme yoluna gittiği öğrenildi. İşçiler, alacakları maaş ve tazminatları için THK mallarını haczetmek amacıyla başvuruda bulunurken avukat Adem Büyükgök, işçi alacaklarının haciz yoluyla tahsili için icra memurlarıyla birlikte geçen ay THK Genel Başkanlığı’na gitti. THK yönetimi ile varılan anlaşma sonuca haciz işlemi gerçekleşmeden işçilerin alacaklarının bir kısmının hesaplarına yatırıldığını belirten avukat Büyükgök, süreci Ankara Hürriyet’e anlattı:
“Şu an THK’ya karşı 30’dan fazla icra takibi dosyamız mevcut. Birkaç gün önce 30’un üzerinde işçilik ücreti alacağı takibi başlattık. Maaşlarını veya tazminatlarını alamayan işçiler ‘Acaba mahkeme sürecini başlatsak elimize bir şey geçer mi, geçmez mi?’ diye tereddütteler. Bundan dolayı yasal süreçlerini başlatmakta kararsızlar. THK Genel Başkanlığı bünyesinde çalışan işçiler THK dernek statüsünde olduğu için başvuru yaptıklarında kesinlikle ücretlerini alabilecektir. Çünkü THK’nın şu anda yeterli sayıda malları mevcut, yalnız ödeme sıkıntısı var.
VAKIFTA HACİZ MÜMKÜN DEĞİL
Gökçen Havacılık AŞ bünyesinde çalışanların maaşlarını veya tazminatlarını haciz yoluyla almaları sıkıntılı. Çünkü Gökçen Havacılık AŞ, THK Vakfı’na aittir. Vakıf malları hacze kabil olmayan mallar arasında yer almaktadır. Ankara’da Gökçen AŞ.’ye bağlı kurumlarda çalışanlar ile İzmir Efes Uçuş Okul’unda çalışanların sıkıntısı büyük. Gökçen AŞ’nin ödeme sıkıntısı olmadığı gibi vakfa karşı hacze çıkılması mümkün değil. Çalışanların sıkıntısı burada.”
NAKİT AKIŞINDA SIKINTILAR YAŞANIYOR
Sıkıntıların çözümüne yönelik yapılan girişimlerin sonuçlanmasını beklediklerini belirten THK yetkilileri de şu açıklamayı yaptı:
“Kuruluşunda 21 kalem gelir verilen THK, şu anda milli bütçeden pay dahil almıyor. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun değişmesiyle birlikte birçok kurum ve kuruluşta deri toplamaya başlayınca THK’nın bu alandaki geliri de azalmış durumda. Kurum, havacılık faaliyetlerine devam etmek durumunda. Bu nedenden dolayı nakit akışında bazı sıkıntılar yaşanıyor. Devlet, hükümet ve bankaralar nezdinde bu sıkıntıların çözümüne yönelik yapılan girişimlerimizin sonuçlandırılmasını bekliyoruz.” (Oğuz Demir/ Hürriyet)