Türk Hava Yolları kabin ekiplerine yayınladığı bilgilendirme mesajında, ekiplerin İstanbul Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı arasında istendiği takdirde görevlendirileceği bildirildi. Böylece her iki yaka arasında(Avrupa-Asya) konaklama muafiyeti kaldırılmış oldu.
Bilgilendirilme mesajında şu ifadeler yer aldı;
Değerli Kabin Ekiplerimiz,
Uçuş ve Görev Süresi Sınırlamaları ile Dinlenme Gereklilikleri Talimatı (SHT-FTL) içerisinde ana üs belirlenmesi ile ilgili aşağıdaki maddeler yer almaktadır:
· IR – ORO.FTL.200 ve CS FTL.1.200 (a) “İşletici, her bir ekip üyesi için bir ana üs tayin edecektir.” ve “Ana üs, yüksek düzeyde devamlılık tayin edilmiş tek bir havaalanıdır.”
· GM1 CS FTL.1.200 “İkametlerinden ana üsse seyahatlerinin genel olarak 90 dakikayı aşması halinde, ekip üyelerinin ana üslerine daha yakın olan geçici konaklamaya yönelik tedbirler almayı göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.”
SHT-FTL’de yer alan yukarıda verilen maddelere istisna olarak, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden (SHGM) tüm kabin ekipleri için süresiz olarak, İstanbul Havalimanı (LTFM/IST) ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nı (LTFJ/SAW) kapsayan çift ana üs muafiyeti alınmıştır.
Alınan muafiyet uyarınca, 01 Eylül 2021 tarihi itibari ile başlayacak olan IST ve SAW meydanlarını kapsayan çift ana üs muafiyeti ile ilgili uygulama esasları aşağıda gibi olacaktır:
Kabin ekiplerimiz, mevcut ikamet bilgilerini ve ikamet bilgilerine ilişkin muhtemel değişiklikleri Ortaklığımıza bildirecek ve bu bilgiler Ortaklığımız tarafından takip edilerek gerekli güncellemeler yapılacaktır.
· Ekip üyelerine, SAW-IST / IST-SAW uçuş geçişlerinin başlangıcında ve bitiminde, görev süresi içermeyen, asgari 2 yerel geceyi kapsayan, en az 48 saat süreli dinlenme verilecektir.
· Boş gün, izin günleri (yıllık izin, mazeret izni vs.), herhangi bir görev içermeyen boş süre ve görev planlanmayan CFR meşguliyetleri, SAW-IST / IST-SAW uçuş geçişlerinde ekip üyelerine verilecek olan asgari istirahat sürelerine dahil edilebilecektir.
· Çift ana üs muafiyeti kapsamında, her iki havalimanından uçuş icra edecek olan kabin ekibi ikamet etmediği farklı yaka (Asya, Avrupa) başlangıçlı uçuş görevi sonrası dinlenme süresi, asgari dinlenme süresine 4 saat ilave edilerek uygulanacaktır. İlgili uçuş görev süresinin, operasyonel aksaklık nedeni ile (tehir, divert vb.) uzaması durumunda, takip eden görev etkileniyor ise, dinlenme süresine ilave edilen 4 saatlik sürenin altına düşülebilecektir.
· Bu muafiyet kapsamında planlanacak uçuş serilerinde dinlenme süreleri, mümkün olduğunca, trafik nedeniyle oluşabilecek bitkinlik göz önüne alınarak planlanacaktır.
· Uçuş görev süresi başlangıcı, uçuş programlarında ya da tebliğ bilgilerinde belirtilen şekilde tayin edilmiş olan uçuşun planlandığı meydandan başlayacaktır (çift ana üs muafiyeti kapsamında yapılan uçuş görevlerinde IST ya da SAW, bu kapsamda olmayan uçuşlar için, atanmış olunan ana üs).
· Yerden taşıma planlanarak oluşturulmuş uçuş görevleri (ör. IST-BUS-SAW-BUS-IST), çift ana üs muafiyeti kapsamında değildir.
· Bir havalimanında başlayarak başka bir havalimanında biten uçuş görevleri (çapraz uçuşlar) için ekip aracı uygulaması, hali hazırda olduğu gibi devam edecektir.
· Çift ana üs muafiyeti kapsamında, İstanbul Havalimanı (IST) ve Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW) için Adalar, Çatalca, Silivri, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar ve Şile ilçeleri dışındaki ilçelerde ikamet eden ve her iki havalimanına 90 dakika veya daha kısa süreli ulaşım mesafesinde olduğu öngörülen ekip üyelerine çift ana üs tayin edilebilecektir.
· Çift ana üs tayin edilebilen ilçelerde ikamet edip, sadece SAW çıkışlı uçuş planlaması talep eden kabin ekiplerinin, taleplerini her ayın en geç 10. gününe kadar Kabin E-Form Merkezi / Kabin Destek Müdürlüğü / Planlama Talepleri Bildirim Elektronik Yazışma Formu / Saw Base Talebi konu başlığını kullanarak iletmeleri gerekmektedir.
· İlgili muafiyet kapsamında, havalimanı dışındaki nöbetten, ikamet ettiği yaka dışındaki görevlere planlanması durumunda, görev başı süresi 240 dakika, ikamet ettiği yakadaki planlamalarda ise 90 dakika olarak uygulanacaktır.
· Bu muafiyet çerçevesinde yapılan uçuş görevleri esnasında karşılaşılacak olumsuz durumlar ve operasyonel iyileştirme önerileri, EKIPCALLCENTER@THY.COM adresine e-mail yoluyla, yapılan görev ile ilgili uygunsuzluklar ise AQD üzerinden ‘Crew Irregularity’ formu üzerinden raporlama yapılarak aktarılacaktır.
www.bagimsizhavacilar.com