30 yıllık askeri pilotluk kariyerinin ardından Türk Hava Yolları ailesine katılan kaptan pilotu Oğuz Yeten, herkesin merak ettiği “Nasıl pilot olunur?” sorusuna cevap veriyor.
Herkesin merak ettiği “Nasıl pilot olunur?” sorusuna layıkıyla cevap verebilmek için işin uzmanına başvurduk ve kaptan pilotumuz Oğuz Yeten’le keyifli bir röportaj yaptık. Askerî pilot olarak başladığı 30 yıllık pilotluk kariyerini Türk Hava Yolları kaptan pilotu olarak devam ettiren Oğuz Yeten bize merak ettiğimiz her şeyi anlattı.
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Adım Oğuz Yeten. 1970’te doğdum. 1987’de Bandırma’da liseyi bitirdikten sonra Hava Harp Okulu’na girdim. 4 sene sonra 1991 yılında teğmen rütbesi ile mezun oldum. 2007 senesine kadar Hava Kuvvetleri’nde F-16 pilotu olarak görev yaptım. 2007-2008 yıllarında Ankara’da bulunan Türk Havacılık ve Uzay Ajansı’nda (TAI) fabrikadan çıkan F-16’ların tecrübe pilotluğunu yaptım. 2008’den beri Türk Hava Yolları’nda çalışıyorum. Önce Boeing 737 filosunda, sonra Airbus 320 filosunda kaptan pilot olarak görev aldım. Ardından geniş gövdeli Airbus 330 filosuna geçtim. Halihazırda Airbus 330 filosunda kaptan pilot olarak görev yapıyorum. Aynı zamanda Türk Hava Yolları A330/350 Tip Müdürlüğü’nde teknik pilotum.
1987’de, sivil havacılıkta Cessna 172, askerî havacılıkta T41 adı verilen uçakla ilk uçuşumu gerçekleştirdim. 4 sene sonra 1991 yılında Hava Harp Okulu’ndan mezun olduktan sonra pilotluğa devam ettim. Yani 30 yıldır pilotum.
Çok genç gösteriyorsunuz Oğuz Bey.
Dışı sizi içi beni yakar. 50 yaşındayım ve 19 yaşında bir kızım var.
Herkesin merak ettiği soruya geliyoruz. Nasıl pilot olunur?
Pilotluğun iki tipi vardır, profesyonel pilotluk ve amatör pilotluk. Profesyonel pilotluk hayatınızı pilotluk yaparak kazanmanız anlamına geliyor. Amatör pilotluk ise bu işi keyif maksadıyla yapmak demek. Profesyonel pilotluğu da ikiye ayırabiliriz; askerî pilotluk ve sivil pilotluk. Ben profesyonel pilotluğun her iki kısmında da bulundum. Dolayısıyla “nasıl pilot olunur?” sorusunu cevaplarken hem askerî hem sivil pilotluğa cevap vermiş olacağım.
Askerî pilot olmak isteyenler, Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlı harp okullarından birinden mezun olmak zorundadırlar. Mezun olduktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sahip olduğu uçuş okullarından birinde uçuş eğitimi alarak pilot olurlar.
Sivil pilot olmak isteyenler ise bazı üniversitelerin havacılık ve uzay bilimleri fakültelerine devam ederek veya herhangi bir lise ya da üniversiteyi bitirdikten sonra sivil uçuş okullarından birine kaydolarak pilotaj eğitimlerini tamamlayabilirler. Bunun yanı sıra havayolu şirketlerinin sözleşmeli pilot yetiştirme programları da vardır.
İkisinin arasındaki fark şudur; askerî pilotlar uçuş okulunu bitirdikten sonra devletle yaptıkları anlaşma gereği belli bir süre Türk Silahlı Kuvvetleri’nde devlete hizmet ederler. Sivil pilotlar ise havayolu şirketleri ile sözleşme yaparlar.
İnsanların asıl merak ettiği “nasıl sivil pilot olunur?”, yani “havayolu şirketinde nasıl pilot olabilirim?”. Bunun için en azından lise mezunu olmanız gerekiyor. Havayolu şirketleri kendi istihdam politikaları doğrultusunda lise veya üniversite mezunu pilotları işe alabilirler. Bu tamamen havayolu şirketine bağlı.
Röportajın devamını okumak için;TIKLAYINIZ