Cuma, Nisan 18, 2025

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Trump’ın tarifeleri havacılıkta türbülansa yol açacak

Trump Yönetimi’nin küresel ekonomiyi ve havacılık dahil birçok temel sektörü derinden etki­leyen yeni gümrük tarife dü­zeni küresel ticaret ve teda­rik zinciri açısından da bir di­zi belirsizlikler içeriyor. Wall Street’te havayolları endek­sinin geçen haftadan bu yana yüzde 16, yıllık bazda da yüzde 35 düşüş göstermesi sektörün küresel gelişmelere karşı du­yarlılık düzeyini yansıtıyor.

Havacılık endüstrisinin özellikle küresel ticaret dina­miklerine karşı hassas olduğu ve gümrük tarife politikala­rındaki değişimlerin sektörü kolayca savunmasız hale getir­diği belirtiliyor.

Ciddi aksamalar yaşanacak

ABD, Avrupa ve Çin’i kap­sayan küresel bir tedarik zin­ciri ağı ile örülmüş olan hava­cılık endüstrisi için serbest ti­caret önünde ciddi aksamalara yol açabilecek yeni tablo kar­şısında endişeler artıyor. Kü­resel ticaretteki muhtemel bir gerilemenin ve maliyetlerdeki artışın da özellikle hava kargo piyasalarını ve yolcu talebini olumsuz yönde etkileyeceği di­le getiriliyor. AB’nin yeni tari­fe rejimine vereceği karşılığın havacılık sektörünün orta ve uzun dönemli kırılganlığı üze­rinde önemli bir etki yaratacağı ifade ediliyor.

Airbus ve Boeing etkilenecek

Havacılık endüstrisinde iki büyük uçak üreticisinden Boe­ing ABD merkezli bir şirket iken Airbus ise Avrupa’da konum­lanmış durumda. Boeing üretti­ği uçakların yüzde 17’sini Avru­pa’ ya satarken, Airbus’ın uçak satışlarında ABD’nin payı yüz­de 12-15’ler düzeyinde. 2024 yı­lında ise Airbus ürettiği uçakla­rın yüzde 20’sini ABD merkezli havayollarına sattı. Airbus Av­rupa içi satışlar ile uluslarara­sı satışlar arasında göreceli bir dengeye sahipken, Boeing’in yeni uçak satışlarında ABD dı­şı pazarlara daha fazla ihtiyaç duyduğu ifade ediliyor.

Boeing özellikle 777 model ve diğer modellerde bazı önem­li uçak parçalarını Avrupalı şir­ketlerden temin ederken, Air­bus da aynı şekilde bazı parça­larda ABD merkezli üreticilere bağımlı durumda. Çin ise top­lam havacılık endüstrisi için tedarik ve üretim zincirinde stratejik bir oyuncu olma konu­munu sürdürüyor.

Airbus aynı zamanda ABD kaynaklı bileşenleri içeren kü­resel bir tedarik zincirine sahip durumda. Bu ithalatlara uygu­lanan tarifeler, Airbus’ın uçak üretimi için gereken hammad­de, parça ve alt montaj mali­yetlerini artırabilme potansi­yeli taşıyor. Uzmanlara göre bu artışlar Airbus’ın üretim ma­liyetlerini yükselteceği için bu maliyetler havayolu şirketleri­ne yansıyabilir ve son halkada da şirket kar marjlarını azalta­bilecek bir etki yaratabilir.

“Serbet ticaret önemli”

Boeing CEO’su Kelly Ortberg 2 Nisan’da ABD Senatosu Tica­ret Komitesi’ne tarifeler konu­sunda endişelerini de dile ge­tirdi. Bu tarifelerin potansiyel bir ticaret savaşına dönüşebi­leceği ve Boeing’in ticari uçak­larını ihraç etme yeteneğini engelleyebileceği konusunda uyardı. CEO, Boeing’in uçakla­rının yüzde 80’inin uluslarara­sı olarak satıldığını vurgulaya­rak, şirketin operasyonları için serbest ticaretin önemini vur­guladı.

Dünya

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com