“Arkadaşlar birbirimize daima gerçeği söyleyeceğiz, felaket ve saadet getirsin, iyi ve fena olsun, daima gerçekten ayrılmayacağız. Gerçek kolaylıkla anlaşılır bir şeydir.”
“Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Yıllardır ısrarla yazıyor ve söylüyorum. Maalesef kurum tarihini bilmiyor. Bu köklü Cumhuriyet Kurumu geçmişteki güzel günlerine dönmek istiyor ise tarihine bakması yeterli. THK’nın son yıllarda hızla gelişen dijital dünyayı ve sosyal medyayı kullanılması çok yerinde, ancak doğru bilgiler ile bu yapılmalı. Aksi takdirde hem toplum yanlış bilgilendirilmiş olur, hem de doğru bilinenler karşısında komik duruma düşülür. Bu da kurumun inandırıcılığını, güvenilirliğinin yok olmasını sağlar.
THK’nun resmi internet sitesinde yer alan birçok maddi hata barındıran paylaşımlarını düzeltmesi isteği ile sıralamak isterim. Biliyorum çok kızıyorlar bana, ancak birileri kurumumuza sahip çıkmalı.
THK- 5 ve THK-5A uçaklarından toplam 6 (Altı) adet üretilmiştir. 57 adet üretildiği bilgisi yanlıştır. Bu uçaklardan bir tanesi Ambulans uçağı olarak dizayn edilmiştir.
THK-5 uçağı THK’nın ürettiği ilk motorlu uçak değildir. 1942 -1943 yıllarında İngiliz Miles Magister uçaklarının üretimine (montaj) Kayseri Tayyare Fabrikası sonrası THK Etimesgut Uçak Fabrikasında devam edilmiştir.
Ayrıca üretilen ilk motorlu uçak, THK Uçak Fabrikasının özgün projesi olan THK-2 akrobasi ve eğitim uçağı 1944 yılında üretilmiştir. Toplam 6 adet’tir.
Yukarıda “Ülkemizdeki ilk paraşüt atlayışı 16 Eylül 1926’da Ankara –Türkkuşu tesirsilerinde Atatürk tarafından da izlenen bir gösteride yapılmıştır.” Denilmekte;
1- 1926 yılında Türkkuşu tesisleri mi var? 3 Mayıs 1935 tarihinde Türkkuşu açılışı yapılmadı mı?
2- 16 Eylül 1926 Türkiye’de yapılan ilk paraşüt atlayışının tarihidir. Kayseri’de kurulan TOMTAŞ uçak fabrikasında ortaklaşa üretim başlattığımız Alman dostlarımız, hem Alman Junkers F-13 uçağının tanıtımını yapmak, hem de havacılıkta ne kadar ileride olduklarını kanıtlamak isterler. Yer Ankara’nın ilk meydanı Tandoğan’dır. İzleyiciler arasında Atatürk’te bulunmaktadır. Junkers F-13 Vecihi Hürkuş kumandasında havalanır. Alman paraşütçü Heinecke kariyerinin 178. Atlayışını yapar.
3- Paraşüt gösterisinin yapıldığı alan Ankara’nın ilk meydanı kabul edilen Tandoğan- Beşevler güzergâhındadır.
Sayın Şükrü Er motor yüksek mühendisi değil. Tayyare İnşaatı Yüksek Mühendisi’dir. Diğer deyişle Uçak Yüksek Mühendisi’dir. THK Müzesinde arkalara atılan diplomasında açıkça yazmaktadır.
Sayın Madelet Grabbe Başusta’nın THK Türkkuşunda eğitim aldığı yıllarda aldığı lisans ve sertifikalarda soyadı “ REYAL” dir. Reyal soyadının ilave edilmesi doğru olur.
THK resmi yayın organı olan UÇANTÜRK dergisinde 15 (On beş ) yılda alınan bağış uçakların sayısı 343 olarak verilmişken. Neden ilk 10 ( On ) yılda 352 uçak olarak yayınlıyorsunuz. Tersine bir soru ile siz bunları biliyor musunuz?
THK-4 Planörü toplamda 51 adet üretilmiştir. Bunun 11 adeti Kayseri Tayyare Fabrikasında modelleme yolu ile yapılmıştır
TOMTAŞ ( Tayyare Motor Türk Anonim Şirketi ) 1 Ekim 1926 tarihinde üretime hazır hale geldi. Fabrikanın açılış tarihi 6 Ekim 1926 dır.
TOMTAŞ 28 Mayıs 1928 tarihinde kapatıldı. Yukarıda yazıldığı gibi 1950 yılında kapatılmamıştır.
1930 yılının Mayıs ayında TOMTAŞ fabrikası Milli Savunma Bakanlığına devredilmiştir.
Türkiye’de kurulan ilk uçak fabrikası TOMTAŞ değil miydi? Yukarıdaki satırlar yanıltıcıdır. Düzeltilmesi gerekmektedir.
THK Türkkuşu İnönü Yüksek Planör Kampında yapılan rekor denemesinde, Emrullah Ali Yıldız hocamızın yanında planör öğretmen adayı Sezai Göksu da yer almıştır. Sezai Göksu hocamızı da anmamız gerekir.
THK TÜM PİLOT VE UÇAKLARI İLE KIBRIS BARIŞ HAREKÂTINDA GÖREV ALAN SİVİL HAVACILIK KURULUŞUMUZ OLMUŞTUR.
Gözlerime, daha doğrusu okuduklarıma inanamıyorum. Bunu nereden uydurdunuz. Kaynak nedir?
Türkiye’de üretilen ilk kapalı kabin yolcu uçağı; Vecihi Hürkuş tarafından İstanbul / Kadıköy’de 1933 yılında yapılan Vecihi-16’dır.
Bu da ilgisizliğin, önemsemeyişin göstergesi olsa gerek. Aynı sayfada, aynı haber.
Daha fazla yazmanın, doğruları aktarmanın bu tür paylaşımları yapanları, yaptıranları ve de kontrol edenleri mahçup etmeyeceği kanaatine vardım.
Son olarak;
Mustafa Kemal Atatürk “ İstikbal Göklerdedir ” sözünü Türkkuşu’nun açılış konuşmasında söylemiştir.
Denilmiş. PES – Başka sözüm yoktur.
Mustafa KILIÇ
Havacılık Tarihi Araştırmacısı – Yazar
sontayyareci @gmail.com