Kazakistan’da ülkeye girişten itibaren 5 gün içinde yaptırılması zorunlu olan ve kısa süreli seyahatlerde seyahat özgürlüğünü kıstlayan registrasyon işleminin Türk vatandaşları için 1 ocak 2017’den itibaren kaldırılacağı Kazakistan Türk İşadamları Derneği (Katiad) tarafından duyuruldu. |
Katiad’dan konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle: K.C. Yatırımlar ve Kalkınma Bakanlığı’nda 16 Haziran’da vize ve göç mevzuatında yapılacak olan değişikliklerin gündeme getirildiği bir toplantı düzenlendi. Kaznex Invest Yatırımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kayrat Karmanov başkanlığında düzenlenen toplantıya KATİAD Yönetim Kurulu üyesi Ruslan Taşkenbay de katıldı. Derneğimizin yaklaşık üç yıllık ısrarlı taleplerinin neticesinde nihayet Türk vatandaşları için uygulanan registrasyon çilesi sona eriyor. Ülkeye girişten itibaren 5 gün içerisinde yaptırılması zorunlu olan registrasyon işlemi, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren havalimanı gümrük geçişlerinde yapılacak. Ülke içi seyahati engelleyen bu uygulamanın kolaylaştırılması iş adamlarımızı oldukça rahatlatacak. Türk vatandaşları Kazakistan gümrük kapılarından giriş yaptıktan sonra bir ay serbest dolaşım hakkına sahip olacak. Bilindiği üzere son günlerde registre işlemini yaptırmayan iş adamlarımız mahkemeye sevk ediliyor ve 10 güne kadar hapis cezasına çarptırılmakla birlikte, 5 yıllık ülkeye giriş yasağı alabiliyordu. Artık bu sorunlar 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle son bulacak. Toplantıda ayrıca, yabancı iş adamlarının tüm resmi işlemlerini Halka Hizmet Merkezleri’nde (SON) tek bir pencereden yaptıracakları uygulamaya geçilmesine karar verildi. Kazakistan daha fazla yabancı yatırımcı çekmek amacıyla yapmış olduğu bu uygulamayla hem bürokrasideki engelleri kaldırmış olacak hem de aracılar olmaksızın tüm resmi işlemlerin yapılmasına olanak sağlamış olacak. Bu konuda Halka Hizmet Merkezleri’nde pilot uygulamaların başlatıldığı vurgulandı.
Toplantıda alınan bir diğer önemli karar ise, Kazakistan’ın yabancılara uyguladığı vize işlemlerini özel şirketler arcılığıyla yaptıracak olması oldu. Bu konudaki pilot uygulama ilk olarak Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşları için yapılacak. Uygulama başarılı olursa, genişletilerek diğer ülkelere de yayılacak.
Toplantıda, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yabancılar için çalışma izni verme kurallarının yabancılar lehine değişeceği bildirildi. Örneğin, kota sisteminin kaldırılacağı açıklandı.
Toplantıda son olarak, Birleşik Arap Emirlikleri’nde olduğu gibi elektronik vize uygulamasına geçilmesi kararı oldu. Ancak, bu konuda bu yılki bütçeden finansman ayrılmadığı için çalışmaların önümüzdeki yıla ertelenmesine karar verildi. (türkkazak.com)