Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Türkiye Yıldızına ve Gezegenine İsim Verdi

Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, UZAYBİMER’de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin “WASP-52” kodlu yıldızına “Anadolu”, yörüngesindeki “WASP-52-B” kodlu ötegezegene ise “Göktürk” isminin verildiğini açıkladı.

 Prof.Küçük, “100 ülkeye, gözlenen yıldız ve gezegenlere isim verme hakkı verildi. Bunlar gözlendikleri an katalog isimleriyle anılır. Bize de 40 derece enlemden, Ankara’dan rahatlıkla gözlenebilecek şekilde bir yıldız ve gezegen verildi. Bunlar WASP-52 yıldızı ve WASP-52-B gezegeni. İsimlendirme çalışması, 3 aydan fazla sürdü. Paris Gözlemevi’ndeki toplantıyla isimler tüm dünyaya duyurulacak. Kampanyaya dünyada geniş katılım oldu. Tüm dünyada 360 binden fazla isim önerisi yapıldı. Türkiye’den 300’e yakın isim geldi. Pegasus takım yıldızında bulunan yıldızımızın ismi ‘Anadolu’, ötegezegenimizin ismi ise ‘Göktürk’ olarak belirlendi. Ülkemize hayırlı olsun.” dedi.

AU’nun 100. Kuruluş Yıldönümünde Ötegezegen İsimlendirme Kampanyasına 110 Ülkeden Yüzbinlerce Kişi Katıldı

Türkiye’de IAU’nun ulusal temsilcisi olan Türk Astronomi Derneği (TAD) tarafından yürütülen kampanya ile Pegasus takımyıldızında bulunan WASP-52 bilimsel adıyla bilinen yıldız ve onun çevresinde yörüngede dolanan ötegezegen isimlendirildi. Ulusal Komite tarafından karar verildiği şekliyle Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar, üniversiteler, gözlemevleri, astronomi ve astrofizik bölümleri, planetaryumlar, bilim merkezleri kurumsal önerileri ile kampanyaya katıldılar. Yıldız ve gezegen için gelen 300’e yakın isim önerisi Ulusal Ötegezegen İsimlendirme Komitesi tarafından kurallara ve önceden başka gökcisimleri için kullanılan isimler dikkate alınarak ayıklandı. Sonrasında TAD üyeleri tarafından oylanan isim önerileri içinden en çok oyu olan Anadolu ve Göktürk isimleri sırasıyla yıldız ve gezegen için belirlenmiş oldu.

Ötegezegen İsimlendirme Kampanyası IAU’nun 100. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlendi. 2019 boyunca 140 ülkede 5000’den fazla etkinlik düzenlendi ve düzenlenmeye devam ediyor. Bu sayede, bilim, teknoloji ve kültür hayatımızı şekillendiren astronomik gelişmelerin ve keşiflerin geniş kitlelerle paylaşılması mümkün oldu. IAU100 etkinlikleri ile ayrıca astronominin eğitim, kalkınma ve diplomasi için de ne kadar yararlı bir araç olduğu bir kere daha kanıtlandı. IAU100 dünya geneli etkinlikleri için IAU100 websitesi (http://iau-100.org); Türkiye’deki IAU100 etkinlikleri için http://iau100.tad.org.tr websitesi ziyaret edilebilir

IAU’nun Başkanı Ewine van Dishoeck’e göre IAU100 etkinlikleri ile erişilen etkinin yıllarca sürmesi bekleniyor. Yıl boyunca yoğun bir şekilde düzenlenen etkinlikler, Ötegezegen İsimlendirme Kampanyası ile son buluyor.

Türkiye’nin İsimlendirdiği Yıldız ve Gezegeni Öneren KurumlarT

ANADOLU İsmini Öneren Kurumlar

İZMİR/BORNOVA – Aziz Erol Güzelcan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İSTANBUL/TUZLA – VKV Koç Lisesi
İSTANBUL / SİLİVRİ – Selimpaşa İMKB Mes. ve Tek. And. Lisesi
ANKARA / KAHRAMANKAZAN – Efes Meslek Lisesi

GÖKTÜRK İsmini Öneren Kurumlar

NEVŞEHİR/MERKEZ – Yavuz Sultan Selim Han Ortaokulu
TEKİRDAĞ/SÜLEYMANPAŞA – Fatih Anadolu Lisesi
MUĞLA – Bilim ve Sanat Merkezi
ANKARA / KALECİK – Ahiler Ortaokulu
BURSA / YILDIRIM – Şehit Piyade Er Rahim Keskin Ortaokulu

Ötegezegen İsimlendirme Ulusal Komitesi

  • Prof. Dr. İbrahim Küçük, Erciyes Üniversitesi
  • Prof. Dr. Serdar Evren, Ege Üniversitesi
  • Prof. Dr. Faruk Soydugan, On Sekiz Mart Üniversitesi
  • Doç. Dr. Mesut Yılmaz, Ankara Üniversitesi
  • Dr. Öğr. Üyesi Sinan Aliş (Başkan), İstanbul Üniversitesi
  • Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül F. Yelkenci, İstanbul Kültür Üniversitesi
  • Dr. Tuba İkiz, Atatürk Üniversitesi

 

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR