Bağımsız Havacılar

Türkiye’nin En Güçlü 50 CFO’sunun 3’ü Sivil Havacılık Sektöründen

 

Fortune Türkiye ve DataExpert, Türkiye’nin “En Etkin 50 CFO” listesinin ikincisini,  CFO’ların(*) önemine dikkat çekmek üzere hazırlamış ve bu dalda Türkiye’nin en büyük bin şirketi üzerinden gerçekleştirilen araştırmada, şirketlerin finansal performanslarının ve bireylerin kritik CFO başarı kriterlerindeki performanslarının kapsamlı bir araştırma metodolojisi ile araştırma danışma kurulu tarafından incelenmesi sonucunda Türkiye’nin “En Etkin 50 CFO’su” belirlenmişti.

En Etkin 50 CFO’ya (chief financial officer) ödülleri, 11 Mayıs’da CFO Summit 2017’de  verilmiş ve “En Etkin 50 CFO”su içinde sivi havacılık sektöründen 3 CFO  ödül kazanmıştı.

İşte O CFO’lar …

 

 

 

BURCU GERİŞ – TAV HAVALİMANLARI BAŞKAN YARDIMCISI VE CFO’SU

2016 yılında sektörde yolcu sayıları ve gelirlerdeki düşüşe rağmen maliyetleri kontrol altında tutma, kur riskinin hedge edilmesi ve çeşitli refinansmanlarla maliyetlerin düşürülmesi konularında dikkat çekti. Bu çalışmalar sonunda 15 milyon euro tasarruf sağlandı. 2016 yılı, şirketin yurtdışı büyüme ve yeni yatırımlara yöneldiği bir yıl oldu. Geriş’in 2017 gündeminde, yurtdışında yeni yatırımlar ve büyüme planları var. Suudi Arabistan ve Küba’daki yeni havalimanı projelerinin kontratlarının imzalanması ve finansmanı öncelikli konuları arasında. Geriş, seyahat etmeyi seviyor. Pilates ve cross-fit yapıyor. Ayrıca moda, dekorasyon, parti organizasyonu, lifestyle konularında Instablogger’lık yapıyor.

*

 

ELVAN HAMİDOĞLU – ÇELEBİ HAVACILIK HOLDİNG CFO’SU

2014 yılından bu yana Çelebi Havacılık Holding Mali İşler Başkanı olarak görev yapan Hamidoğlu, grubun Türkiye, Hindistan ve Avrupa faaliyetlerinden sorumlu. 2016 yılında Hindistan ve Türkiye’de aynı anda beş şirkette ERP’nin hayata geçirilmesi, Avrupa ve Türkiye’de sekiz şirkette global raporlama düzeninin standartlaştırılması ve borçlanma maliyetlerinde yüzde 30’un üzerinde tasarruf edilmesi konularında çalıştı. Hamidoğlu, Hindistan ve Uzakdoğu’da yeni projelerin stratejik yapılandırılması, bu bölgelerde ve Kuzey Afrika’da 300 milyon dolar büyüklüğündeki projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Astroloji, kayak ve yüzme ile ilgileniyor.

*

MURAT ŞEKER – THY CFO’SU

Şeker, Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun. Doktora eğitimi süresince ekonomik büyüme ve kalkınma, para ve bankacılık ve kamu finansmanı alanlarında dersler veren Şeker, 2008-2011 yıllarında ABD’de Dünya Bankası Finansal ve Özel Sektör Gelişimi Başkan Yardımcılığı altında Girişimcilik Araştırma Bölümü’nde analist, 2011-2013 yıllarında yine Dünya Bankası’nın Başkan Yardımcılığı altında İnovasyon, Teknoloji ve Girişimcilik Bölümü’nde ekonomist olarak görev yaptı. Şeker, 2015 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde yarı zamanlı eğitmen olarak çalışıyor. Temmuz 2016’dan beri THY CFO’su olarak görev yapıyor.

“CFO kimdir, nedir?” (*)

 CFO’ları en yalın şekilde tanımlamak istersek “Kurumda Finans Fonksiyonunu en üstdüzeyde temsil eden ve tüm finans organizasyonu ve süreçlerinden sorumlu olan yönetici” doğru bir ifade olacaktır. Yani şirketteki“Finans Baş Sorumlusu”
Ancak bugün Türkiye’de “CFO”nun yerini tamanlamısıyla dolduran bir terminoloji mevcut değil.İrili ufaklı bir çok şirkette farklı unvan veisimlendirmeler kullanılmakta. Hatta CFO
kelimesi artık Türkçe bir kelimeymiş gibi herkesçe benimsendi. Aslında bunun temel
nedeni; CFO’nun kim olduğunun ne yaptığı ile ilgili olması; dolayısıyla organizasyon içerisindeki görev, sorumluluk ve yetki alan ve sınırlarının net tariflenmesine ihtiyaç duyulması. Son yıllarda bu alandaki hareketlilik nedeniyle taşlar yerine oturmadığı için isimlendirmede de bir fikir birliği oluşmadı.Bir diğer sebep ise organizasyonlardaki farklı
unvan yapıları ve sadece Türkiye’ye özgü bir konu değil. Yurtdışında da CFO ile aynı
sorumluluk ve yetkiye sahip farklı unvanlar kullanılabiliyor. Buna rağmen ağırlıklı olarak CFO kısaltması kullanılıyor ve genel kabul görmüş uygulama bu şekilde. (Deloitte)

Facebook ile Yorum Yapın
Exit mobile version