Mabed: bir yüce varlığa saygı göstermek için yapılan önemli yapıyı; özel olarak da insanların bir araya geldikleri yeri ifade etmektedir. Bu anlamıyla mabed, tarih boyunca var olmuş ve her toplumda hürmet edilen mekân hüviyetini anlatmaktadır.
Sivil, sportif havacılığın Türkiye’deki ilk adresi, 1935 yılından bu güne süre gelen ve sonsuzluğa gidecek olan Türk Hava Kurumu (THK) Türkkuşu’dur. 3 Mayıs 1935 tarihinde ulu yönder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından açılışı yapılan Türkkuşu 87 yıldır Türk ve Dünya havacılarına kucak açmaktadır.
Türkkuşu’nun önce planör, sonrasında paraşüt, motorlu uçuş, modelcilik ve gelişen teknoloji ile balonculuk, Yelkenkanat, microlight, yamaç paraşütü sporlarının yapılabildiği en uygun yer olarak seçilen ve 10 Temmuz 1936 tarihinden bugüne kullanılmakta olan İnönü Havacılık Eğitim merkezi. İşte havacılığa aşkla bağlı olanların “Mabed” dedikleri yer.
2022 Mayıs ayı sonlarında yeni kitabım yayımlandı. Havacılık ile ilgili araştırma yazılarım ile kurumsal eleştirilerin yer aldığı makalelerimi derlediğim bu kitaba “Türkkuşu / yeniden uçabilecek mi?” adını verdim. Zira uzun yıllardır THK ve doğal olarak da Türkkuşu kan kaybetmeye devam ediyor. 2010 yılında üniversite kuruyoruz diyerek köklü bir havacılık yerleşkesinin dağılması ile başlayan süreç sonrasında İnönü Eğitim Merkezimiz de neredeyse golf kulübüne dönüştürülecekti. Kısaca Türkkuşu uçamaz hale getirildi.
Türkkuşu yeniden uçabilecek mi? sorusunu sıkça dillendirmeye başladığım bir dönemde, güzel bir haber aldım. Türkkuşunun kuruluşundan 2010 yılına kadar küçük kesintiler olsa da her yıl 3 Mayıs da, Ankara Türkkuşu yerleşkesinde harika havacılık gösterileri ile kuruluş yıldönümlerimiz kutlanırdı. Bu gösteriler unutulmaz olurdu. Eskimeyen havacılar anılarını tazelerken, ilk kez havacılıkla tanışan çocukların hafızalarına asuman aşkı aşılanırdı. Görevdeki havacılar ise gururla etrafta uçuşurlardı.
Şimdi güzel haberi paylaşalım.
Eskişehir / İnönü Havacılık Eğitim Merkezinde Havacılık Festivali 25 – 26 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Festivalde yarışmalar, gösteriler, konserler, halk uçuşları gibi birçok etkinlik yapılacak. Model uçak, Radyo kontrollü model uçak, yamaç paraşütü, microlight, sıcak hava balonu, planör, paraşüt, her türlü hafif motorlu hava araçlarının yer alacağı festivalde, Türkkuşu’nun 87 yıllık geleneği tekrar canlanacak.
Alışveriş, yemek, eğlence ve müziğin de olacağı festivalde ziyaretçilere çekilişle ücretsiz uçuşlar da yaptırılacak.
Festival öncesi İnönü Havacılık ve Eğitim Merkezine bir ziyaret gerçekleştirdim. Eğitim Merkezi Müdürü Murat Bayçora hocamızın önderliğinde festival hazırlıkları hız kesmeden devam ediyor. İnönü’deki büyüğünden küçüğüne tüm hocalarımız bizleri sevgi ve saygı ile kucakladılar. İnanın Mabed dediğimiz kadar var. İnsanın içi huzur ve sevinç ile doluyor.
Haydi, havacılar, havacılığa gönül verenler 25-26 Haziran 2022 tarihinde festivalde buluşalım.
Mustafa KILIÇ
Havacılık Tarihi Araştırmacısı – Yazar
0 536 273 62 62
sontayyareci@gmail.com