Çarşamba, Ocak 8, 2025

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Olcar: “THY Kuralları Koyan Statüde”

Havayollarının olmadığı en ücra köşelerde acentaların bilet satışı yaptığını söyleyen TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Numan Olcar, “Havayollarının bugünkü noktaya gelmelerinde acenta omurgasını unutmamak gerekir” dedi. Düzenledikleri çalıştayda 97 akredite edilmiş sorun belirlendiğini ifade eden Olcar, ilk üç konu çözüldüğünde acentalar için yüzde 65’lik sorunun ortadan kalkacağını vurguladı.

Havayolları ve acentalar orta yolu nasıl bulacak?

Havayollarının seyahat acentalarını iş ortağı görmekten çok rakip olarak gördüğünü ifade eden TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Numan Olcar, “Öncelikle bunu bir sisteme oturtmak lazım. Acentalar havayollarının iş ortağıdır. Bunu kol ve parmaklar gibi düşünmek lazım. Acentaların hizmet verdikleri alanların çok olması nedeniyle sorunların yorumlanma olayları da çok farklı. Dolayısıyla bu noktada geçtiğimiz Kasım ayında Antalya’da bir çalıştay yapıldı. Bu çalıştaya 6 üniversite ve 480 civarında acenta katıldı. Burada ortaya 97 tane sorun çıktı. Bu sorunlar, akredite edilmiş sorunlar ancak önem dereceleri üyelerin oyları ile belirlendi. Buna karşılık 257 tane çözüm önerisi ortaya çıktı. Yine bunların önem sırası da oylama sistemi ile belirtildi. Geçtiğimiz haftalarda akademik bir rapor ortaya çıktı” dedi.

“5-6 AY İÇİNDE SONUÇ ALMAK İÇİN ÇABA HARCIYORUZ”

Çalıştay’daki raporun ilgili havayollarına ve GDS sistemlerine de gönderildiğini hatırlatan Olcar, şöyle konuştu: “Bunlarla ilgili olarak GDS ve havayollarından kendi görüşlerini istedik. Çünkü sorunlarla alakalı nerede olacakları yönünde çözüme dönük görüş istedik. Akredite edilmiş olan sorunlar ve çözüm önerileri üzerine çalışmalara başlayacağız. Akılcı ve barışçıl bir politika ile ortak mantığın getirmiş olduğu sonuçlara göre bir çözüm bulunması esasına dayanıyor. Hukuksal olarak yapılması gerekenler varsa tabii bunlar da yapılacak. Ama neticede acentaların havayolları ile homejen çalışma ortamı sağlanacak. Tabii ki burada sadece havayolları değil; acentalarımızdan kaynaklı suistimaller yok mu? Evet var. Ama biz bunları da engelleyen yöntemleri de uygulayacağız. Acentaların bulundukları lokasyondan tek bir IP ile bağlanabilmesi, şifreyle ilgili suistimallerin ortadan kaldırılması gibi pek çok sorunu bu şekilde çözeceğiz. Yeni dönemde 5-6 ay içinde bunların sonucunun alınması için çaba harcıyoruz.”

THY KURALLARI KOYAN STATÜDE

İstanbul’da bir acentanın yaşamış olduğu sorunla Antalya’da veya Doğuanadolu’daki bir acentanın yaşadığı sorunların aynı olamayacağını vurgulayan Numan Olcar, “Bu acentaların çalıştıkları mecralar da birbirinden farklı. Biri charter üzerine yoğunlaşırken diğeri tarifeli seferlerde yoğun çalışıyor. Biri dış hat ve star alliance üyesi acentalar ile çalışırken diğer Türk Hava Yolları kaynaklı çalışmalar yapıyor. Burada bayrak taşıyıcı ve lider olduğu için THY bir noktada kuralları da koyan statüde. Dolayısıyla THY’nin uyguladığı kararlar diğer havayollarına da baz teşkil ediyor. Bu 97 sorunun içerisinde çok kolay çözülebilecek sorunlar da var. Burada ilk 10 sorunu çözdüğünüz zaman otomatik olarak 17. 82. sorun da çözülmüş olacak” dedi.

BELLİ BAŞLI SORUNLAR NELER?

Belli başlı sorunlar hakkında da bilgi veren Olcar, “Acentaların kendi gördüğü ve satabildiği fiyatlarla havayollarının farklı mecralarda satabildiği fiyat farklılıkları en çok dile getirilen sorunlar arasında. Diğer bir sorun ise kampanyalar ile ilgili noktalar geliyor. Havayollarının yapmış olduğu kampanyaları kendi sistemleri dışında acentalar yapamıyor. Üçüncü konu ise belgelerle alakalı bazı indirimler var. Bakıldığı zaman ilk üç konu çözüldüğü zaman acentalar içinde yüzde 65’lik sorun ortadan kalkmış olacak. Mantık olarak havayolları ve acenta arasındaki fiyat farkına baktığınız zaman biz havayollarına siz indiriminizden veya normal satış fiyatınızdan vazgeçin demiyoruz. Bilakis, havayollarının aldığı net fiyat var ama acentaların hizmet bedeli olarak koymuş olduğu fiyat olduğu zaman arada bir fark oluşuyor. Biz diyoruz ki 89 TL’ye satıyorsan eğer acenta hizmet bedelini koyup 99 TL’ye bunu satıyorsa lütfen siz de bunu 99 TL’ye satın diyoruz” diye konuştu.

“MASANIN AYNI TARAFINDAYIZ”

Öte yandan internetten yapılan satışlarda hiçbir havayolunun benim acentaya ihtiyacım yok diyebilme lüksü olmadığını belirten Numan Olcar, “Hala yüzde 86’lık oranda acenta üzerinden satış yapılıyor. Bakıldığı zaman ne İngiltere’de ne de Almanya’da Türkiye’deki acenta yapısı yok. Türk Hava Yolları’nın olmadığı Türkiye’de en ücra köşedeki bir acenta da THY bileti satabiliyor. Dolayısıyla bu yapı kollanmalı. Havayolları da bugünkü noktalara gelmişse ve 280 noktada uçuyorsa ve bu filoya ulaştıysa onu bugüne getiren acenta omurgasını da unutmamak gerekir. Bu sadece söylemlerde olmaz. Şimdi yeni yöneticilerin eski noktaları iyi bilmemesi kurumsal hafızanın olmaması da bizi izahat noktasında zorda bırakıyor. Neticede havayolları ve acentalar birbirini tamamlayan unsurlardır. Masanın aynı tarafındalardır” dedi.

Bir diğer konunun ise bankaların havayolu veya seyahat acentalığı faliyetinde bulunması olduğuna işaret eden Olcar, “Acentalar, havayolları ve bankalar da ortak yolu bulacak ve herkes her şeyi kendi görevi çerçevesi içinde kuracaktır. Ben bu aşamada alınacak sonuçlara güveniyorum. İlk defa yapılan bu bilet çalıştayı TÜRSAB’ın faaliyette bulunduğu sektörler için de örnek oluşturacaktır” diye sözlerini tamamladı.

Kaynak: (TurizmdeBuSabah)

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com