Son teknolojik altyapıya sahip uçaklar, konforlu bir seyahat imkânı sunsa da birçok ciddi rahatsızlığa neden oluyor. Özellikle ayakta düşmemek için vücutlarını gergin tutan, ikram servisine çıkan ve baş üstü dolaplarına ağır valizleri yerleştiren hostesler ile kokpit koltuğunda hareket etmeden oturan pilotlar, ciddi rahatsızlıklara yakalanıyor. Bu yüzden uzun süreli sık uçuşlar pilot ve hostesleri ‘fıtık’ ediyor.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Aybars Akkor, kokpit ekibinin çoğunda bel omurlarındaki eklem sorunları veya bel fıtığı rahatsızlığının gözlendiğine dikkat çekiyor. Akkor, Dr. Akkor, hosteslerin ise en çok ense ve sırt ağrılarından şikâyet ettiğini dile getiriyor.
Yolcular da etkileniyor
Yolcular da bel ve boyun rahatsızlıkları hissedebiliyor. Özellikle ekonomi sınıfı yolcuları, dar koltuk arası mesafesi yüzünden oturuma pozisyonunu değiştirme ve fazlaca koridorda gezinme imkânı bulamıyor. Bu yüzden omurga ağrıları sık görülüyor.
Dr. Aybars Akkor, bel sorunlarının gelişen teknoloji sayesinde kolaylıkla tedavi edilebildiğini dile getiriyor. Pilotların Amerika’da sık sık kyroprakti uzmanları tarafından kontrolden geçirildiğini ve bellerinde bir sorun varsa hemen tedavi edildiğini anlatan Akkor, bizde ise uygulamada bel ameliyatı olanlara getirilen dört aylık uçuş yasağı nedeniyle doktora gitmekten çekinildiğini belirtiyor. Akkor’un anlattığına göre pilotlar, gelişen yeni teknoloji sayesinde yapılan risksiz ameliyatlarla bel veya boyun ameliyatından genelde kısa süre sonra işine dönebiliyor. Ayrıca hastaların yüzde doksanında ağrı ameliyata gerek kalmadan ortadan kaldırılıyor.
Dr. Akkor’a göre ağrılardan kurtulmak için öncelikle sebebini iyi bilmek gerekiyor. Boyun, sırt kasları ya da başka bir rahatsızlık ağrılara neden olabiliyor. Akciğer hastalıkları, safra kesesi ve mide rahatsızlıkları da sırtta ağrı yapabiliyor. Teşhisin ardından sıra sırt kaslarının gevşetilmesine geliyor. Bu gevşetme de en etkili kyroprakti ve manuel terapiyle yapılıyor. Fibrozitlerin de teker teker tespit edilip yok edilmesi gerekiyor. İleri derecede boyun fıtığı rahatsızlıklarında ise genelde yarım saat sürecek basit bir ameliyatla ortalama dört beş gün içinde normal yaşama dönülebiliyor.
EN İYİ EGZERSİZ YÜZME
Tedavi bitiminde ise sırt kaslarını güçlendirecek egzersizlerin ihmal edilmemesi isteniyor. Bu konuda en iyi egzersiz sırtüstü yüzme. Ayrıca soğuktan uzak durulması, güneş, deniz, sıcak kum ve kaplıcaların ihmal edilmemesi isteniyor. Yerden bir şey alırken öne veya yana eğilmek yerine çömelmek, yukarı doğru uzanmak yerine bir şeyin üstüne çıkıp işimizi görmek sırt ağrısı riskini azaltıyor. Ayrıca uzun süre oturmamız gereken bir iş yapıyorsak en geç yarım saatte bir dolaşmak, aynı yerde ayakta durmaktan kaçınmak, televizyon seyrederken veya gazete okurken sırtımızı ve başımızı dayayacak koltukları tercih etmek gerekiyor.
FITIĞA AMELİYATSIZ ÇÖZÜM
Bel ve boyun fıtıklarını ameliyatsız tedavi eden ‘AntalgicTrak’ (Omurga Dekopresyonu) adlı cihaz, üretildiği ABD dışında dünyada ilk kez Türkiye’de kullanılmaya başlanmıştı. Mutlak ameliyat gerektirmeyen bel, boyun ve sırt fıtıklarında, tutulma nedeniyle oluşan kas kasılmalarında, skolyoz adı verilen omurga eğriliklerinde ve hafif dereceli bel kaymalarında da faydalı olan cihaz, cerrahi müdahaleye gerek bırakmaksızın kalıcı tedavi etme özelliğine sahip. (Mustafa Gün/ Zaman)