Perşembe, Aralık 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Uçaklar Neden Bir Noktadan Diğerine Direkt Uçmazlar da Eğri Çizerler?

Günümüzde halen Dünya’nın küresel olmadığını iddia edenleri bir yana bırakırsak eğer ki hayatınızda tek bir defa bile yurt dışına uçakla gittiyseniz (hatta yurt içinde bile uzak mesafelerde uçakla seyahat ettiyseniz), uçakların harita üzerindeki en kısa doğruyu takip etmediğini, oldukça eğri bir rota izlediklerini ve bunun sebebinin Dünya’nın küreselliği olduğunu bilirsiniz.

Dünya yüzeyi tabak gibi dümdüz değil de küresel bir eğri olduğu için, iki nokta arasındaki en kısa mesafe de dümdüz bir çizgi olamamakta, bir eğri olmaktadır.

Bu durum, Dünya üzerindeki Los Angeles (ABD) ve Ankara gibi iki uzak nokta arasındaki mesafeyi ölçmeye kalkıştığınızda, harika bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Los Angeles ile Ankara arasındaki çizgisel mesafe (buna “Rhumb Doğrusu” adı verilir) 13.423 kilometredir. Buna karşılık, bu iki şehir arasındaki “gerçek” en kısa mesafeyi bulmak isterseniz, Dünya’nın eğik yüzeyini hesaba katarak “Büyük Daire Metodu”nu kullanmanız gerekir. Bunu yaptığınızda karşınıza çıkan mesafe, ilkinden çok daha kısa olan, 11.269 kilometrelik bir mesafedir!

Bu iki çizgiyi de 2 boyutlu düzleme taşıdığımızda, bu durumun şaşırtıcı doğası daha net ortaya çıkar! Görseldeki gerçek en kısa mesafe çizgisi, doğrusal mesafeden çok daha uzun gözükse de, Dünya üzerinde aslında çok daha kısadır.

ÇOK OKUNANLAR

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com