Uçaklardaki geri dönüştürülmüş havanın hastalıklara yol açtığına dair pek çok korku hikayesi duymuş olsak da, gerçek durum bu kadar basit değil.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından yapılan araştırmalara göre, uçaktaki havanın kalitesi çoğu kapalı ortamdan çok daha iyidir.
IATA, “Modern kabin ortamında bulaşma riski birkaç nedenden dolayı düşüktür: yolcular aynı yöne bakar, koltuk arkalıkları bariyer görevi görür, hava akışı yukarıdan aşağıya doğrudur ve hava oldukça temizdir” diyor.
Aslında kabin havası, saatte 20 ila 30 kez yenilenir—bu, çoğu ofis binasından yaklaşık 10 kat daha sıktır.
Euronews’in derlediği bilgilere göre, uçaktaki havanın yarısını yüksek verimli partikül tutucu filtreler (HEPA) oluştururken, diğer yarısı temiz havadan oluşur. HEPA filtrelerin bakteri ve virüs giderme oranının şu anda yüzde 99,993 verimlilikte olduğu düşünülmektedir.
Ayrıca, uçaklardaki hava akışı yönü de önemli bir faktördür. Hava, uçağın uzunluğu boyunca değil, yukarıdan aşağıya doğru akar ve bu da uçuş sırasında diğer yolcuların mikroplarını soluma riskinizi azaltır.
Uçakta maske takılmalı mı?
COVID-19 döneminde uçaklarda maske takma zorunluluğu geçmişte kalmış gibi görünse de, bazı yolcular hala uçuşlarda maske takmayı tercih ediyor.
Neden mi? Aşırı kalabalık havaalanları ve dolu uçak kabinleri, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için hastalık riskini artırabilir. Ne kadar dikkatli olup dezenfektan kullanırsanız kullanın veya öksüren kişiden uzak durmaya çalışsanız da, mikropların size ulaşma ihtimali vardır.
Bu yüzden uzmanlar, seyahat ederken mikroplara karşı korunmak istiyorsanız maske takmayı öneriyor.
Mount Sinai Sağlık Sistemi’nden enfeksiyon önleme direktörü Dr. Bernard Camins, bir filtrasyon şirketi olan AusAir’e verdiği demeçte, “Solunum yolu viral enfeksiyonlarından korunmak istiyorsanız, maske takmalı ve sık sık el hijyeni sağlamalısınız,” diyor.
Uzmanlar, maskelerin hepsinin aynı derecede etkili olmadığını vurguluyor. Kumaş maskelerin en etkili seçenek olmadığını artık bilsek de, her maske çeşidi de mükemmel koruma sunmuyor.
N95 ve KN95 maskeleri, genellikle en iyi seçenek olarak gösterilir; çünkü hem burun ve ağzı tam olarak kapatır hem de yüksek filtreleme kapasitesine sahiptir.
Uçuş sırasında maske takan tek kişi olsanız bile korunmuş olursunuz ve uçaktaki hava filtreleme sistemi sayesinde aslında yerdekine göre daha az mikrop kapma olasılığınız vardır.
Bu nedenle, bir sonraki uçuşunuzda maske takmayı düşünüyorsanız, havaalanında maskeyi çıkarmayın ve temiz hava alana kadar bekleyin. Ve ne yaparsanız yapın, seyahatiniz boyunca el dezenfektanını yanınızdan ayırmayın.