Kabinde çok sayıda nakit para ve diğer değerli eşyaların çalınmasıyla karşı karşıya kalan Japonya’nın başkentine hizmet veren en büyük iki havaalanından biri olan Tokyo-Narita Uluslararası Havalimanı bu sorna karşı bir bilgilendirme kampanyası yürütüyor .

Ocak 2024’ten Ekim 2024’ün sonuna kadar Tokyo-Narita’ya gelen uçuşlarda 39 hırsızlık olayı rapor edildi; bu sayı, bir önceki yılın aynı döneminde kaydedilen 20 vakanın iki katıydı. Japon havaalanı polisine göre, vakaların %90’ından fazlasında hırsızlar baş üstü dolaplarına yerleştirilen bagajlardan cüzdanları veya içindekileri çaldı. Polis, hırsızlıkların çoğunluğunun kısa mesafeli uluslararası uçuşlarda, ışıklar kapalıyken, mağdur uyurken veya tuvalete giderken meydana geldiğine inanıyor.

Japonya’da yaşlı nüfusun çoğunluğu hâlâ nakit paraya oldukça bağımlı ve bu nedenle, üzerinde çok fazla nakit bulunan yolcu bulunuyor. Bir vakada, bir yolcudan 2,07 milyon yen (yaklaşık 14.300 dolar) çalındı. Polise göre organize çetelerin sırf Japon yolcuları soymak için uçaklara bindiklerine şüphe yok.

Bu sorunla mücadele etmek için Tokyo-Narita, havayollarına danışarak bu belaya karşı bir bilgilendirme kampanyası yürütüyor. Uçuş görevlileri ve yer personeli, yolcuları uçağa binmek üzere uyaran broşürler dağıtıyor. Diğer önlemlerin yanı sıra tuvalete giderken değerli eşyalarını geride bırakmamaları tavsiye ediliyor. Ayrıca polisler terminalde megafonla şu anonsları yapıyor: “Değerli eşyalarınızı göz önünden ayırmayın ve mutlaka yanınızda bulundurun. Önünüzdeki koltukların ceplerinde veya bölmelerde bulundurmayın.

Asya’da etkilenen tek havalimanı Tokyo-Narita değil. Franceinfo’nun haberine göre , Hong Kong Uluslararası Havalimanı’nda kabin uçuşlarında da  bu tür olaylarda artış var. Hong Kong güvenlik bürosu 2024’ün ilk on ayında 169 vaka kaydetti ve bunların %70’i Güneydoğu Asya’dan yapılan uçuşlarda meydana geldi. Hatta uçakların her yerine güvenlik kameraları yerleştirmenin gerekliliği konusundaki soruları bile tetikleyen bir tehdit unsur.  Şu an için bu konuyla ilgili uluslararası bir düzenleme bulunmuyor.