Günümüzde hem ülkemizde hem de dünyada en çok tercih edilen seyahat aracı uçak. Uçakla yolculuk yapmanın pek çok avantajı bulunuyor. Ancak avantajlarının yanında dezavantajları da elbette var. Uçakla seyahat eden yolcuların çoğu ya cam kenarında ya da koridor tarafını tercih ediyor. Orta koltuğun tercih edilmemesinde giriş-çıkış zorluğunun yanı sıra kol kolçağı savaşlarının da etkisi büyük. Peki, uçak koltuklarında bulunan koltuk kolçakları kime ait? Posta Gazetesi yazarı Şirin Sever bu konuyu köşesine taşıdı ve sosyal medyada büyük etki yarattı. Kolçak kavgasında kim haklı?
PEKİ, KİM HAKLI?
Orta koltukta veya koridordaki koltukta oturuyorsunuz. Her iki kol koyma yeri de ya da hemen yanınızdaki kolçağı diğer yolcu tarafından kapılmış. Yandaki yolcu zorla bu yeri ele geçirmeye çalışıyor. Kol koyma yeri kimin hakkı?
Posta.com.tr bu konuyu uzmanlara sordu
PSİKOLOG SEBLA KUTSAL: BİLİNMEZLİĞİN VERDİĞİ BİR GERGİNLİK
Klinik Psikolog Sebla Kutsal, uçaktaki kolçak kavgasının psikolojik boyutunu şöyle özetliyor;
Gerginliğin en önemli nedeni yanınızdaki kişiyi hiç tanımıyor olmanız. Ortada tek bir şey var ve onun paylaşımı söz konusu. Bilinmezliğin verdiği bir gerginlik. İnsan ilişkileri sınırlar üzerinden kuruluyor. Sınır kavgaları diyebiliriz buna. Senin sınırında mı benim sınırımda mı kalıyor bu belirsizlik var. Ben koyarsam seni rahatsız edecek mi, sen koyarsan ben rahatsız olur muyum? Sınır koymak ya da koymamak bizim toplumumuzun genel sorunu. Ya o sınır hiç yokmuşçasına birbirimizin sınırlarını ihlal ediyoruz veya iyi bir insan olabilmek için tüm sınırlarımızı kaldırıyoruz. Saygı çerçevesinden olaya baktığımızda işin sosyolojik tarafı ortaya çıkıyor. Günümüz şartlarında saygı biraz daha fazla göz ardı edilmeye başlandığından uçaktaki bu durumu da bunun yansıması olarak düşünebiliriz.
Ülkemizde bulunan havalimanı sayısının hatırı sayılır şekilde artmasıyla birlikte günümüzde uçak yolculukları, otobüs veya bireysel araçlarla yapılan seyahatleri adeta katladı. Sadece geçtiğimiz ay iç hat uçuşlarında toplam 15 milyon 865 bin yolcu taşındı. Uçakla seyahat etmenin pek çok avantajı var. Uçakla yolculuk diğer araçlara göre vakitten ciddi derecede tasarruf etmemizi sağlıyor. Ancak uçak seyahatinde de bazı detaylar can sıkıcı olabiliyor. Belki de bir çoğumuzun yaşadığı ancak çözümü konusunda nasıl bir yol izleyeceğini kestiremediği bir gerçek: Orta koltuk sendromu…
Orta koltukta seyahat etmenin cam kenarı veya koridor koltuklarına göre giriş-çıkış zorluğu, iki yolcunun ortasında saatlerce seyahat etme gibi bazı zorlukları bulunuyor. Ancak belki de en can sıkıcı olanı orta koltukta (aslında size ait olan) kolçaklarının diğer iki yolcu tarafından işgal edilmesi. Uçak içinde en çok tartışma yaşanan konu olarak göze çarpıyor.
Posta Gazetesi yazarı Şirin Sever de köşesinde bu konuya değinerek şunları yazdı;
Biliyorum, şimdi ‘Allah başka dert keder vermesin’ diyeceksiniz, dalga geçeceksiniz ama meselem büyük! O kadar büyük ki, bu yazıyı ikinci kez yazıyorum. Zira her uçak yolculuğunda ‘kolçak’ kavgası veriyorum. Diğer bütün uçak görgüsüzlüklerini bir kenara koyun; her iki kolunu, iki yanındaki kolçaklara koyarak, yanındaki yolcuya yaşam hakkı tanımayan görgüsüzler öyle çok ki! Bu dertten çok muzdarip olduğum için, hostese bile sormuşluğum var ‘kimin bu orta kolçaklar?’ diye. “Görgü kuralları geçerli” demişti. E yanımdaki adamda görgü yok, onu n’apıcaz? Fırsat kollamak dışında yapacak bir şey yok. Bu derde sahip olan, bir ben de değilim bu arada. Dünyada da aynı tartışma var. Hatta uçakta en çok, kol koyma yeri yüzünden çıkıyormuş kavgalar.”
Yazının devamı için; TIKLAYINIZ