Çarşamba, Ekim 23, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Uçan Efsaneler Sivrihisar Semalarında

Geçtiğimiz hafta sonu, Sivrihisar Havacılık Merkezinde 9’uncusu düzenlenen SHG Airshow, tarihi uçakların heyecan verici gösterilerine sahne oldu. Her yıl Eylül ayında düzenlenen bu etkinlikte birçok havacılık meraklısı tekrar bir araya geldi ve tarihi uçakların gökyüzünde yaşattığı şenliğe eşlik etti.

Gösterilerin ilk günü, hava muhalefeti sebebiyle, uçuşların son kısmı icra edilemese de Pazar günü hava açıldıktan sonra gösteriler icra edilebildi ve katılım yoğunluğu gözlendi.

Bu sene yine ilklere imza atan hava gösterilerinde MSÖ Hava ve Uzay Müzesinin “uçan müze” konseptine uygun olarak hâlâ uçabilir durumda olan 1944 yapımı Mustang P-51D “Ferocious Frankie”, 1940 yapımı DC-3 “Turkish Delight” , Antonov AN-2, North American T-6 Texan ve Boeing Stearman Model 75 gibi uçan kanatlar yine tarih yazarken, geçtiğimiz Mayıs ayında İngiltere’den uçarak gelen ve MSÖ Hava ve Uzay Müzesi koleksiyonuna katılan ve üzerine kare fors işlenen savaş uçağı Spitfire MK9 da Mustang P-51D, T28 Trojan ve T6 Texan ile Dörtlü kol uçuşu gerçekleştirdi. Tek kişilik savaş uçağı olan Spitfire MK9, II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmış olup, dünya üzerinde 30 adet uçar durumda bu tip uçak bulunmaktadır.

Yine bir ilk olarak İsveçli akrobasi pilotu Sanna Hedin de modifikasyonunu kendi yaptığı ve Papercup olarak adlandırdığı Extra 300 uçağı ile seyircileri kendine hayran bıraktı.

Er-Ah Uçuş Okulu’ndan Pilot Oğuzhan Cabioğlu’nun Extra-300 ile yaptığı uçuşu oldukça etkileyiciydi fakat bu senenin en ilgi çekici gösterilerinden birisi İspanyol pilot Francis Gimenez tarafından icra edilen ve gözlerimizi alamadığımız gyrocopter uçuşu idi.

Hava sporları kapsamında Türk Hava Kurumu da gösterilere model uçak, microlight, serbest paramotor ve mosquito uçuşları ile katıldı; özellikle genç THK öğrencilerinin de alanda bulunması, izleyiciler arasında bulunan gençlere örnek teşkil etmesi açısından önemli olduğu da söylenebilir.

Gökyüzünün kraliçesi olarak addedilen ve Türkiye’nin ilk kadın akrobasi pilotu olan Semin Öztürk Şener ise her zamanki gibi muhteşem bir akrobasi sergiledi ve 7’den 70’e seyircilerde hayranlık ve gurur uyandırdı.

7’den 70’e demişken Deli Anlılar Paraşüt Ekibi’ni de yazmadan geçemeyeceğim.

Özetle, Türkiye’nin en önemli havacılık etkinliklerinden biri haline gelen Sivrihisar Havacılık Gösterileri, her yıl olduğu gibi bu yıl da havacılık kenti Eskişehir’e yakışır şekilde hem yerli hem yabancı seyircinin de ilgisini çekerek bir nevi miras aktarımı yaptı ve bir gökyüzü şöleni yaşattı.

Yolu Eskişehir ve Sivrihisar’a düşenlerin MSÖ Hava ve Uzay Müzesini mutlaka ziyaret etmesi gerektiğini not düşmek isterim. Önümüzdeki sene Eylül’de Sivrihisar semalarını birlikte izlemek dileğiyle…

 

Öğr.Gör.Deniz TÜRKMEN

Eskişehir Teknik Üniversitesi

Yabancı Diller Yüksekokulu

 

 

 

 

 

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR