Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Ukrayna’daki Baykar tesisi gelecek yıl açılacak

BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, şirketin Ukrayna fabrikasının tamamlanmasının daha önce 12 aylık bir inşaat takvimi planlanmasına rağmen artık 2025’te beklendiğini duyurdu.

Reuters’e konuşan Bayraktar başlangıçta, Şubat 2024’te başlayan inşaatın Ocak 2025’te tamamlanması planlanıyordu. Şu anda tesisin yaklaşık %80’i tamamlanmış durumda, ancak üretim için kesin bir başlangıç ​​tarihi henüz belirsizliğini koruyor ve devam eden savaştaki gelişmelere bağlı olabilir. Tesisin artık Ağustos 2025’te faaliyete geçmesi öngörülüyor.

Defence Express’te yer alan habere göre fabrikanın inşası, Türkiye ile Ukrayna arasında 8 Mart 2024’te İstanbul’da imzalanan ve savunma sektörüyle 5 yıllık iş birliğini güvence altına alan işbirliği anlaşmasının hayata geçirilmesi kapsamında gerçekleştiriliyor.

Ukrayna tesisi faaliyete geçtiğinde Baykar’ın TB2 ve TB3’leri, Akıncı İHA’sını ve daha yüksek yük kapasitesine sahip bir uçak gemisi tabanlı İHA olan Kızılelma’yı üretecek. Şirket önümüzdeki yıl 10 adetlik seri üretime başlamayı bekliyor.

Bayraktar, inşaatın başlangıcında tesisin üretim kapasitesinin yıllık 120 üniteye ulaşacağını duyurdu. Baykar’ın Ukrayna’daki yeni tesisi 30 bin metrekareyi aşacak ve 300’den fazla Ukraynalı mühendis ve teknisyene istihdam sağlayacak.

Reuters’e konuşan Bayraktar, “Baykar, sektördeki tedarik zinciri baskıları nedeniyle daha fazla bileşen üretimini şirket bünyesine almak için kaynak ayırıyor ve jet motorları geliştirmek için 300 milyon dolar yatırım yapacak.” açıklamasında bulundu.
Türk yapımı Baykar İHA’lar, Ukrayna ordusunun Rus güçlerine karşı, Azerbaycan ve Kuzey Afrika’daki harekâtlarda kullanılmasının ardından küresel alanda ön plana çıkmaya başladı.
Şirket, 35 ülkeye sattığı İHA’lar ile dünyada en çok İHA ihraç eden firmalardan biri haline geldi.
Baykar, önümüzdeki beş yıl içinde Akıncı İHA’sı için bir turboprop motoru geliştirmek üzere 300 milyon dolar yatırım yapacak. Bunu, şu anda uçuş denemeleri yapılan insansız bir hava-hava muharebe aracı olan Kızılelma için bir turbofan motoru izleyecek.
Akinci ve Kızılelma şu anda Ukrayna yapımı motorları kullanıyor. Şirket ayrıca yakın zamanda Ukrayna’nın Ivchenko-Progress şirketiyle ayrı ayrı bir turbofan motoru geliştirmek için bir anlaşma imzaladı.
Şirket uzun vadede savaş uçaklarının yerini otonom, havadan havaya muharebe yeteneğine sahip insansız hava araçlarının alacağına inanıyor.
Bayraktar, “Dünyada 13 bin pilotlu savaş uçağı var ve önümüzdeki 40 yıl içinde hepsinin otonom olacağına inanıyoruz. Daha küçük olacaklar, daha riskli görevlerde kullanılacaklar ve üretimleri daha kolay olacak. Sayıları bugün sahip olduğumuz savaş uçaklarından bir kat daha fazla olacak” dedi.

 

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR