Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Yönetim Kurulu Başkanı ve Yeni Birlik Gazetesi yazarı Musa Alioğlu köşe yazısında, “ ULAŞTIRMA ŞURALARI FAYDA SAĞLIYOR MU?” diye sordu?
Alioğlu’nun yazısı şöyle;
Bizim sosyal hayatımızda konsey, kurul veya meclis yerine daha da havalı olsun diye düzenlenen toplantılara hep şura demek devlet katında çok tercih edilir.
Şura, “danışma, görüş alışverişinde bulunma, danışan kimseye fikrini söyleyip onu yönlendirme” anlamına gelir ki, meşveret, meşûre, müşâvere, istişâre ve teşâvür de şûra ile aynı anlamdadır. Şûra, “üzerinde ortaklaşa görüş beyan edilen iş” mânasına geldiği gibi görüş bildiren kimseler topluluğunu (ehlü’ş-şûrâ) için de kullanılmaktadır.
Bizim sosyal hayatımızda konsey, kurul veya meclis yerine daha da havalı olsun diye düzenlenen toplantılara hep şura demek devlet katında çok tercih edilir. Adına “Ulaştırma Şurası’ denen geniş katılımlı toplantıların ilki 1945 yılında yapılmış. Ben en eski olarak ancak 2009 yılında yapılan 10. Ulaştırma Şurası’nı hatırlıyorum. Orada kim ne dedi diye hepsine baksam bir kitap dolduracak konuşmalar görebiliriz. Kısa özetlemek gerekirse “Hedef 2023” sloganıyla havacılık sektörüyle ilgili çok iddialı şu önemli kararlar alınmış.
• İstanbul’da 60 milyon/yolcu kapasiteli bir havaalanı ile Türkiye’de 30 milyon kapasiteli iki, 15 milyon kapasiteli 3 havaalanı yapılması.
• Uçak-dolmuş-taksi işletmelerinin kurulması ve yaygınlaştırılması.
• Deniz, göl vb. yerlere yakın olan turizm yerleşim merkezlerine hitap edecek deniz hava araçlarının kullanılarak, bu alanda gelişimin sağlanması.
• Döner kanat hava aracı taşımacılığı sisteminin kurulup, desteklenmesi.
• Türkiye’nin uluslararası uydu projelerinde yer alması için gerekli çalışmalar yapılması.
• ILS kategori I, II ve III hassasiyetinde yerde tesis edilen pozisyon doğrulama sistemlerinin (GBAS) yaygınlaşması.
• Hava kargo taşımacılığına uygun olan havaalanlarımızın “serbest bölge” ilan edilmesi.
• Hava aracı ve/veya parçasının sertifikasyonunun Türkiye tarafından sağlanabilir hale getirilmesi.
• Milli ATM teknoloji alt yapısının geliştirilmesi ve bu kapsamda dışa bağımlılığın azaltılması.
• Yerli imalat olarak en az 2 tip uluslararası bilinirliği olan tek/çift motor pervaneli ve çift motorlu hafif jet uçağı üretiminin gerçekleştirmesi.
• Türk sivil hava taşımacılığı filo yapısının 2023 yılında 100 geniş gövde, 450 dar gövde ve 200 bölgesel uçak olacak şekilde 750 uçaklık bir yapıya ulaşması.
• Türkiye’nin kendi uydusunu uzaya yerleştirecek teknolojiye sahip olması, yeni nesil motorların geliştirilmesi çalışmalarına katılınması.
• Havacılık Endüstri İhtisas OSB’lerin kurulması, insansız hava araçlarının, hava sahasının kullanımının sivil havacılık sistemine entegre edilmesi.
• EUROCONTROL’ün eğitim merkezinin Türkiye’de açılmasının sağlanması.
• SHGM ve DHMİ Genel Müdürlüğü’nün yeniden yapılandırılması.
• Hava Ulaştırma Araştırma Enstitüsü’nün kurulması.
• Turbo prop uçuşlarına imkan veren havaalanı entegre edilmesi.
Bu konulardan hangisi, ne kadar realize edildi, bunu hepimiz çok iyi biliyoruz.
Gerçekleştirilenler için emek verenlere teşekkür borcumuz var.
4 yıl sonra 2013 yılına geldiğimizde ise 11. Ulaştırma Şurası toplanır ve havacılık ve uzay teknolojileri sektörüyle ilgili bazı kararlar alınır. Bir de onlara bakalım mı?
Havalimanlarının yolcu kapasitelerinin 450 milyon yolcu/yıla yükseltilmesi,
Tamamen özgün yerli bölgesel uçak yapımının gerçekleştirilmesi,
Roket ve uydu gönderme sistemlerinin, roket teknolojilerinin, optik ve uydu takip teleskoplarının, uzay teknolojilerine yönelik malzemelerin ve nanoteknoloji ürünlerinin yerli imkanlarla üretilebilmesi.
İnsansız Hava Araçları’nın kullanımının yaygınlaştırılması ve diğer hava araçları ile entegrasyonunun sağlanması; İnsansız Hava Araçları’na test havalimanı ve test sahası sağlanması,
Yerli uydu ve yer kontrol istasyonu üretim teknolojilerinin geliştirilmesi, sınıflandırılması, ticari ürünlere dönüştürülerek dünya pazarlarına sunulması, yerli uydu rampa sisteminin ticari kullanıma açılması,
Türkiye’nin derin uzay araştırmalarının ilk adımı olan yerli “Ay Gözlem Uydusu”nun imal edilip Ay’a gönderilmesi,
Uzay Mekiği projelerine katılım sağlanması.
Bu şurada da alınan kararların ne kadarı gerçekleşti, ne kadarı sözde kaldı bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum.
Hani bir söz var ya, “Söyleme, yap”. Bu söze dayanarak, yorum yaparsak çok da doğru olmaz. Hem söyle, hem de yap dersek daha iyi olur kanaatindeyim.
Şimdi yeni bir şuranın hazırlıkları devam ediyor. 6-8 Ekim 2021 tarihleri arasında Atatürk Havalimanı’nda yapılacak olan 12. Ulaştırma Şurası’na bence Kovid 19 virüsüyle ilgili yaşanan sıkıntılar damga vuracak demek hiç yanlış olmayacak.
Gerçek gündem maddelerini konuşmak için ortada böyle bir sorunun olmaması gerekir. Her şeye rağmen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, lojistik, mobilite ve dijitalleşme temasıyla sektörün önde gelen dernek, birlik ve kurumları ile iş birliği yaparak oluşturacağı çalışma grupları ve akademik danışmanların desteğiyle bu şurayı gerçekleştirilecek.
12.Ulaştırma Şurası, kara hava ve deniz ulaştırmacılığı ile uzay ve haberleşme alanında sözü olanların konuşacağı bir forum olarak derde derman olacak mı?
Bekleyip, göreceğiz.
Mutlu yarınlar Türkiye’m.
THY’den sefer beklentisi
Abuja, Agudilla, Bamako, Banjul, Duala, Kigali, Konakri, Maputo, Vagadugu gibi kelimeler bazılarınıza tanıdık gelebilir. Birçoğunuz belki de bu sözcükleri ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Bunlar dünyanın değişik yerlerindeki şehirlerin adlarından bir kısmi. Bundan bir yıl öncesine kadar tam 325 şehrin adını yazıp karşısına da sadece Türk Hava Yolları yazıyorduk. Yani dünyanın en çok ülkesine, (ki tam 125 ülke) ve 325 ayrı şehre uçan tek havayolu unvanını elinde bulunduran THY’den söz ediyorum. Şayet Kovid-19 olmasaydı THY dünyada teker koyulmadık yer bırakmayacaktı.
Bugün bile dünyada en çok uçuş yapan havayollarından biri olma özelliğini taşıyan THY aynı başarıyı iç hatlarda da gösteriyor, tüm havalimanlarına uçuşlar yapıyordu. Doğaldır ki, Kovid-19 salgını nedeniyle her yere uçuş yapılamıyor.
Bu durumdan şikayet edenler arasında Karadeniz kökenli olup Kocaeli, Sakarya ve Düzce’de yaşayanlar da bulunuyor.
Memleketlerine gitmek için İzmit Cengiz Topel Havalimanı’nı kullandıklarını şimdi sefer yapılmadığı için karayoluyla tam 14 saat yol gittiklerini belirtiyorlar.
Kocaeli Trabzonlular Derneği Başkanı Fuat Ayar’ın ev sahipliğinde Kocaeli Gümüşhaneliler Vakfı Başkanı Köksal Kara, Sakarya Trabzonlular Dayanışma Derneği Başkanı Fehmi Çelebi, Kocaeli Rizeliler Derneği Başkanı Osman Çakır, KARBAFED Başkanı Mikail Kalyoncu, Kocaeli Artvinliler Derneği Başkanı Musa Özcan ve onlara destek veren Bayburtlular Derneği Başkanı Ali Baştürk ve Düzce Trabzonlular Derneği Başkanı Mustafa Bilgin bir araya geldi.
Başkanlar, “Hemşehrilerimiz 70 km. uzaklıktaki Sabiha Gökçen’den gidip geliyor. Bu havalimanı Sakarya’ya 110, Düzce’ye 200 kilometre mesafede. Bu yollarda sıkıntı çekiyor, havalimanında 2-3 saat bekliyoruz. İzmit nüfusunun yüzde 60’ı Gümüşhane, Ordu, Artvin, Rize, Trabzon gibi illerden gelmiştir. Çay ve fındık sezonda seferlerin başlamalı.”
Çok haklı olabilirler. Ama şartlar malum. Bu konuda her şeyi THY’den bekleme lüksünden vaz geçmeliyiz. Türk Hava Yolları, konulan yasakları çiğnemeden, halk sağlığını da tehlikeye atmadan elinden geleni yapıyor. THY Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İlker Aycı da bir Karadenizli. Bölge halkının isteklerine elbette kayıtsız kalmayacak çok duyarlı bir yönetici. THY ve çalışanları da salgın koşullarından etkileniyor. Onlar da insan. Karadenizli hemşehrilerim biraz anlayış ve sabır gösterirseler beklentilerine cevap verilecektir. Tabii, bütün ağırlığı THY’ye yüklemeden Pegasus ve Sun Ekspres de elini taşın altına koymalıdır.
Ticaret Odaları, belediyeler, dernekler, milletvekilleri ve hatta bakanlar yeni seferler koyma ve sefer artırmada hep THY’nin kapısını değil, diğerlerinin de kapısını çalıp, onları da bazı seferleri koymaya zorlayabilirler. İşin doğrusu budur. Hemşehrilerime de duyurulur.
TÖSHİD’de, Nane tekrar başkan
Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Kurul yaptı ve
Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane, yine başkan seçildi.
Yönetim Kurulu Başkanı’nın iki yılda bir değişmesi kuralının bozulduğu seçimde yönetim kuruluna şu üyeler seçildi.
Mehmet T.Nane-Başkan (Pegasus Havayolları Genel Müdürü)
Mehmet Erdoğan-Başkan Yardımcısı (TAV Holding Yön. Kur. Üyesi)
Ersel Göral -Genel Sekreter (Sabiha Gökçen Havalimanı Genel Müdürü)
Hacı Say -Muhasip Üye (Free Bird Havayolları Koordinatörü)
A. Sedat Özkazanç (Üye), MNG Kargo Havayolları Genel Müdürü
Mustafa Cem Artekin (Üye) Sun Express Havayolları Hukuk Müşaviri.
Şükrü Can – Üye (ULS Kargo Havayolları Genel Müdürü). Yapılan bu genel kurulla
Onur Havayolları tarihinde ilk olarak TÖSHİD yönetim kurulunda yer almadı.