Son dönemde gerçekleştirdikleri etkinlikler ile adından sıkça söz ettiren, havacılık meraklısı üniversitelileri bir araya getiren Herkes İçin Havacılık Derneği’ni daha iyi tanıtmak için bir röportaj yaptık.
Herkes İçin Havacılık Derneği İstanbul Temsilcisi Yardımcısı Alişan Değirmenciler ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Alişan’ın anlatımıyla Herkes İçin Havacılık Derneği;
- Herkes İçin Havacılık Derneği’ni bize tanımlar mısınız?
Herkes İçin Havacılık Derneği merkezi Eskişehir olan 2015 yılında üniversite öğrencileri tarafından kurulan bir havacılık derneğidir. Türkiye’de bu konu hakkında bir ilk olduk. Bu bizim için mutluluk ve gurur verici bir durum. Genç bir ekibe sahibiz. Her şeyden önce bir sivil toplum kuruluşuyuz. Gelişen, değişen ve de her gün daha da gelişmekte olan bir sektörde yer alıyoruz.
- Herkes İçin Havacılık Derneği’nin misyonu ve vizyonu nedir?
Misyonumuz, “Herkes İçin Havacılık “ fikrinden yola çıkarak, ulusal ve uluslararası alanda herkese havacılığı sevdirmek ve havacılık kültürünü yaymaktır. Aynı zamanda da üyelerimize kendilerini geliştirme fırsatını vermek ve sorumlu bireyler olmalarını sağlamaktır.
Vizyonumuz, Geliştirdiğimiz ekip alt yapısı ve sistemler sayesinde derneğin her dönem etkin bir rol oynamasını sağlamaktır. Yenilikçi, akılcı, dinamik, sorumlu, şeffaf, objektif, gönüllü, evrensel ve sistemli yaklaşımımızla ülkenin en iyi, en dikkat çeken derneği olmak.
- Herkes İçin Havacılık Derneği’nin kaç adet temsilciliği var? Üye sayınız kaç?
Şu anda 7 adet temsilciliğimiz var. Ankara, Antalya, Erzincan, Konya, Muğla, İstanbul ve Samsun. Yakın zamanda İzmir’de buna dahil olacak. Hedefimiz, ülkemizin 81 ilinde de bulunmak..
Üye sayımız için şunu söyleyebilirim. Her geçen gün daha da artan bir üye sayımız var. Bana gelen en son rapor bilgisine göre üye sayımız 830 du. Şu an sizinle röportajı yaparken dahi bir üye kazanmış olabiliriz.
Üye profilimizin %94 ü havacılık bölümlerinden mezun ya da öğrencisi olan arkadaşlarımızdan oluşuyor. %6 lık kısım ise farklı bölümlerde olup havacılık ile ilgilenmeyi seven ve hobi amaçlı ilgilenen arkadaşlarımızdan oluşmaktadır.
- Herkes İçin Havacılık Derneği’ne nasıl üye olunur? Şartları nelerdir?
Üye olacak arkadaşımızın 18 yaşından büyük olması yeterlidir. Derneğimizin ihtiyaçları içinde üyelerimizden cüzzi bir oranda yıllık aidat alıyoruz. Hangi ilde bulunuyorsa ona göre yönlendirme yapılıyor. İnternet üzerinden form doldurması yeterlidir. (form aşağıdadır) Merak ettiği sorular olursa da sosyal medya hesaplarımızdan ya da info@herkesicinhavacilik.com adresinden bize ulaşabilirler.
- Herkes İçin Havacılık Derneği’ne üye olmak için illa havacılık bölümlerinde okumak gerekmiyor yani
Evet kesinlikle. Adımızdan da belli olduğu gibi Herkes İçin Havacılık… Derneğimize üye olurken havacılık bölümlerinden birini okuyor olmanız lazım gibi bir şey kesinlikle söz konusu değil. Sağdan soldan kulağımıza aksini iddia eden kişilerin olduğu geliyor. Bu konuyu ekipçe doğal karşılıyoruz.
- Ne tür etkinlikler/çalışmalar yapıyorsunuz?
Öncelikle bizim çalışma alanımız iki kola ayrılıyor. Genel havacılık ve sportif havacılık.
Genel havacılık anlamında uçak bakım teknisyeni, kabin memuru, sivil havacılık ya da pilotaj bölümlerini okuyan ya da okuyacak arkadaşlara gerekli olacak bilgileri veriyoruz. Bilgilendirmeler yapıyoruz. Özellikle üzerinde durduğumuz bir konuya değinmek istiyorum. SHGM tarafından yetkili olan okullar, kuruluşlar… Bunları arkadaşlarımız ile her zaman, çekinmeden paylaşıyor ve bildiriyoruz. Sektörde çeşitli mağduriyetler ya da sıkıntılar oluşabiliyor. Bu konuda çok hassasız.
Üyelerimizin hangi alanda çalışacaklarsa onlara uygun olma koşulu ile teknik geziler düzenliyoruz. Bu üyelerimizin mesleki anlamda motivasyonunu arttıran, kafasındaki soru işaretlerini yerinde soru-cevap yapabilmekle birlikte gelecekte çalışacağı alan, birim ile ilgili izlenimlerde bulunup değerlendirme de yapabiliyor. Örnek olarak şunu söylemeliyim. Ülkemizin havacılık anlamında milli havayolu olan Türk Hava Yolları’nın uçak bakım tesisi olan Turkısh Technic A.Ş ne teknik gezi düzenledik. 1 ve 15 Nisan tarıhlerinde düzenlediğimiz teknik geziye ilgi çok büyüktü. Uçak bakım teknisyeni olacak arkadaşlarımız için kaçırılmaz bir fırsattı. Bu teknik esnasında ciddi kazanımları oldu. Teknik gezimizde bizlere yardımcı ve destek olan THY Teknik A.Ş Kurumsal İletişim ve Pazarlama Uzmanı Sayın Cemal GÖKGÖZ beyefendiye teşekkürlerimizi sunmak isterim. Bu ve bunun gibi bir çok teknik gezimiz bulunmaktadır. Sosyal medya ve web adresimizden bizi takip edebilirsiniz.
Sportif anlamda ise yamaç paraşütü ve model uçak ile ilgili çalışmalar yapıyoruz.
- Herkes İçin Havacılık Derneği’nin ne tür projeleri bulunmaktadır?
Projelerimizi şu şekilde belirtsem iyi olacak. Yurt içinde ve yurt dışında düşündüğümüz projeler bulunmakta. Konu ile ilgili olarak yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Havacılık anlamında çalışmalar yapıp havacılık sektörüne az da olsa katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Yakın zamanda sürpriz bir projemizin olacağını belirtmek isterim. Eğlence, eğitim ve sektörel bilinç konulu bir proje..
- Havacılık projeleri dışında sosyal sorumluluk projeleriniz var mı ?
Elbette. Geçtiğimiz yıl orman bakanlığı ile bir çalışma düzenledik. Eskişehir’de fidan dikme etkinliği yaptık. Bununla birlikte her yıl yaptığımız Herkes İçin Havacılık Kütüphanesi projemiz var. Örnek olarak Şırnak’ın Pervari ilçesinde ki bir köyümüze kitap topluyoruz. Konu ile alakalı devlet büyüklerimiz, kurum ve kuruluşlarımız, havacılık sevdalısı arkadaşlarımız, dostlarımız, büyüklerimiz ve aziz halkımızdan bu konu ile alakalı destek bekliyoruz. Engelleri havaya kaldıralım,23 Nisan’da uçmayan çocuk kalmasın gibi bir çok projemiz var. Konu ile alakalı web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Havacılık derneği olmakla birlikte her şeyden önce bir sivil toplum kuruluşuyuz. Ve buna bağlı kalmakla birlikte benim naçizane görüşüm şudur. Bir sivil toplum kuruluşuysanız kesinlikle bu tür çalışmalar yapmak zorundasınız. Burada amaç ses duyurmak, reklam yapmak vb. Saçma şeyler yapmak değil. Sivil toplum kuruluşlarının amacından birisi olan topluma yararlı ve faydalı bireyler yetiştirmek…
- Daha önce fuar/organizasyon vb etkinliklerde yer aldınız mı?
Tabikide. Kuruluş yılımız olan 2015’de IFTE’de yani Uluslar arası Havacılık Eğitim Fuarı’nda yer aldık. İyi bir başlangıç yaptığımız bir fuardı.
2016 yılında ise 3 adet fuarda yer aldık. İstanbul Airshow 2016, FLYTECH 16 ve High Tech Port by MUSIAD.
Istanbul Airshow 2016’da ciddi manada tecrübe ve gelişmeler kaydettik. Sivil toplum kuruluşu olup genç ve dinamik bir ekiple ulusal ve uluslar arası bir organizasyonda yer almak gurur verici. Hatta bu fuarımızda küresel ısınmaya dikkat çekmek için tohumlu davetiye tasarladık ve beğeni ile karşılandık.
FLYTECH 16 fuarı Ankara Anfa Altınpark’ta yapıldı. Fuar, havacılık anlamında yapılan ve ilk fuardı. Katılım gösterdiğimiz bu organizasyonda çeşitli şirket ve kurumlar ile aynı ortamı paylaşmak güzel bir duyguydu.
High Tech Port by MUSIAD fuarımız ise inanılmazdı. Havacılık ve savunma sanayi anlamında yatırımlar yapıp, çalışmalar düzenleyen ve yapan şirketlerin arasında sivil toplum kuruluşu olarak katılımcı olmak harika bir duyguydu. İyi ilişkiler kurmayı başardık ve bir çok devlet büyüğümüz ve şirketler ile ciddi anlamda bağlantı kurmayı başardık. Projelerimizden bahsettik ve olumlu-olumsuz yorumlar alıp daha da gelişmeye, geliştirmeye çalışacağımızı belirttik. Organizasyonu düzenleyen kuruma ve çalışan tüm ekibe teşekkürlerimizi sunarız.
- Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Herkes İçin Havacılık Derneği olarak genç, yenilikçi ve gelişime açık bir sivil toplum kuruluşuyuz. Ülkemizde havacılık bilincini, sevgisini tattırıp, öğretmek bizim için inanılmaz bir duygu. Ülkemizin havacılık anlamında gelişmesi için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Durmak yok, yola devam! Olumlu – olumsuz eleştiriler illaki olacak. Doğal bir durum bu. Yerinde görmek ve uygulamak konusuna önem veriyoruz. Bundan dolayı teknik gezilerimiz sıkça olmakta. Teknik gezilerimizde gideceğimiz yerlerde seçiciyiz. Bir eğitim niteliği taşımasını daha çok göz önünde bulunduruyoruz. Katılan arkadaşlara nasıl faydası dokunabilir sorusunu sıkça kendimize soruyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimizde ve diğer projelerimizde herkesten destek bekliyoruz. Yaptığımız bütün çalışmaları web sitemiz ve sosyal medya hesabımızda görebilirsiniz.
Web Site : www.herkesicinhavacilik.com
Facebook : www.facebook.com/herkesicinhavacilik
Twitter : www.twitter.com/HIHD_2015
Üye olmak için : docs.google.com/forms/d/13rzSsjNhAw9NJpafhX_oj9JNyiq469pQXw4O5Qd0IYo