Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Üretimdeki Endüstriyel Sorunlar Had Seviyede

 

Dünyanın en büyük havacılık fuarı, Suudi Arabistan’a verilen yeni jet uçağı siparişinin, talebi karşılayacak kadar hızlı uçak üretmede yaşanan son sorunların yarattığı karamsarlığı dağıtamamasıyla sona erdi.

Farnborough Airshow, havayollarının düşen getiriler veya ortalama ücretler konusunda alarm sinyalleri arasında bu haftanın başında açıldı. Ancak ziyaretçiler, tarihi seviyelerin üzerinde kaldıklarını ve sessiz olsalar da, gösterinin geniş gövdeli jetlere olan talebi doğruladığını söyledi.

Airbus ve Boeing, son yılların bir kısmı olan yaklaşık 40 kesin sipariş bildirdi ve Katar Havayolları’nın daha önce ismi açıklanmayan Boeing siparişi için alıcı olarak öne çıkma kararının sayılıp sayılmamasına bağlı olarak bu rakamlar hemen hemen aynı kaldı.

Airbus, Perşembe günü Suudi taşıyıcı Flynas’tan 15 A330neo dahil 90 uçak için bir anlaşma duyurduktan sonra ön yeni siparişler de dahil olmak üzere öne geçti. Reuters, gösteri öncesinde Flynas ile model üzerinde görüşmeler yapıldığını bildirdi.

Her iki büyük uçak üreticisinin de pandemi nedeniyle oluşan aksaklıklar nedeniyle fabrikaların son dönemdeki talebi karşılayamaması gibi daha acil sorunları olduğunu kabul etmesiyle, geçmiş olaylarda görülen zafer havasından eser kalmadı.

Airbus uçak üretim CEO’su Christian Scherer, Reuters’a verdiği demeçte, “Neredeyse herkes ritme göre oynuyor. Ancak eksik olan tek bir parça var ve bulmaca tamamlanmamış oluyor. Tek bir uçağa akan 4.000 tedarikçimiz var.”

Fuarda üreticilerin sektörün üretim sıkıntılarından tedarik zincirinin tamamının sorumlu olduğu yönündeki önerileri pek de rağbet görmedi. Küçük motor parçaları üreten bir şirketin üst düzey yöneticisi, “Kimin kırdığını söylediler mi?” dedi.

Birçok tedarikçi, tedarik zincirinin zayıflamasından, amansız maliyet kesintilerinin veya istikrarsız üretim hedeflerinin sorumlu olduğunu söylüyor.

McKinsey ve Aviation Week’in fuar sırasında yayınladığı ankete göre tedarikçilerin yarısından azı, endüstri üretim hedeflerine zamanında ulaşılacağına inanıyor.

Fuarda artan taleple karşılaşan aile işletmesi İngiltere’deki hassas frezeleme firması B-Tech’in satış müdürü Paul Marshall, “Herkesin daha fazla makine operatörüne ihtiyacı var ancak (üreticiler) bazen yeni tedarikçileri onaylama konusunda beceriksiz davranıyorlar” dedi.

Ortaklıklar

Yatırımların acil odağı, uzun bekleme süreleri nedeniyle havayollarının yaz aylarında tam da ihtiyaç duyulduğu anda uçaklarını yere indirmek zorunda kaldığı mevcut uçakların onarım kapasitesine yapılıyor.

GE Aerospace, dünya çapındaki bakım tesislerine beş yıl içinde 1 milyar doların üzerinde yatırım yapacağını duyurdu.

Kısa vadeli tedarik endişelerine odaklanılması, yeni başlayan uzun vadeli uçak geliştirme mücadelesinde bir veya iki oyuncunun bir sonraki hamlelerini önceden tahmin etmesini engellemedi. Önümüzdeki on yılda üretilmesi beklenen ve ağır hizmet tipi Airbus A320 ve Boeing 737 modellerinin yerini alacak tek koridorlu uçakların üretimi için motor ve uçak üreticileri kıyasıya yarışıyor.

Rolls-Royce, on yıldan fazla bir süre önce terk ettiği pazara yeniden girme yolunda bir adım daha atarak, Ultrafan tanıtım aracının daha küçük bir versiyonunu üreteceğini duyurdu.

Boeing ile ittifak görüşmelerinin 2020 yılında bozulmasının ardından yalnız kalan Brezilyalı bölgesel uçak üreticisi Embraer, gelecekte Airbus ve Boeing düopoline meydan okumak için uluslararası bir ortak aradığını yineledi.

Embraer Ticari Havacılık CEO’su Arjan Meijer, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Ortaklıklar konusunda çok net olduğumuzu düşünüyorum. Çin’e bakıyoruz, Hindistan’a bakıyoruz, Türkiye’ye bakıyoruz, Fas’a bakıyoruz, Suudi Arabistan’a bakıyoruz” dedi.

Sektör kaynakları, Güney Kore’ye de başvurulduğunu söyledi.

Boeing’in gösterisi çoğunlukla olaylı geçmedi: Son aylarda kötü manşetlerle gündeme gelen ve Ocak ayında 737 MAX 9 uçağının havadayken panelinin patlamasının ardından yeni CEO arayışına giren şirket için bu sonuç bir başarı olarak değerlendirildi.

Havayolları ve tedarikçiler, sektörün toparlanmak için Boeing’e ihtiyaç duyduğunu söylerken, bazıları şirketin krizinin, şirkete milyarlarca dolara mal olan ve itibarını yerle bir eden iki ölümcül MAX krizinden ikincisinden beş yıl sonra devam etmesinden dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade ettiler.

Boeing’in yaşadığı zorlukların genel sektör üzerindeki olumsuz etkisinden rakip Airbus bile şikayetçi.

Flydubai, uçak sıkıntısını kısmen gidermek için, aşamalı olarak kaldırılacak olan eski uçaklara ilişkin kira sözleşmelerini uzattı.

Havayolu, 2024’te teslim edilmesi planlanan 14 Boeing 737 MAX uçağını teslim almayacak. Havayolu, bu nedenle programını ve geliştirme planlarını önemli ölçüde ayarlamak zorunda kaldığını duyurdu. Uçak sıkıntısı hem yeni rotaların açılmasını etkileyebilecek hem de mevcut havayollarının uçuş sıklığının gözden geçirilmesine yol açabilecek. Flydubai durumu değerlendirirken sorunun hangi destinasyonları etkileyeceğini açıklamadı.

Flydubai, “Son birkaç yılda Boeing uçak teslimatlarının öngörülemezliği, özellikle pandemi sonrası güçlü seyahat talebini karşılamaya hazırlanırken, taşıyıcı ve ileriye yönelik plan yapma yeteneği üzerinde önemli bir baskı oluşturdu” açıklamasında bulundu.

Dubai merkezli büyük bir müşterimiz olan flydubai’nin CEO’su Ghaith al-Ghaith, “Umarım yaptıkları şey sorunun doğru çözümü olur ancak bunun tutarlı olmasını istiyoruz. Daha fazla gecikme duymak istemiyoruz. Onların güvendiğimiz eski zamanların Boeing’i olmasını istiyoruz.”

Boeing, ABD’nin ana havacılık düzenleyicisi olan Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) artan kontrolü altında ve tüm eksiklikler giderilene kadar 737 modelinin üretimini artıramayacak ve tedarik borçlarını hızlı bir şekilde ödeyemeyecek.

Flydubai, uçak sıkıntısını kısmen gidermek için, aşamalı olarak kaldırılacak olan eski uçaklara ilişkin kira sözleşmelerini uzattı.

Boeing’den açıklanan Boeing 737 MAX uçağını alamayan ı ​​düşük maliyetli havayolu Ryanair’de de uçak sıkıntısıyla ilgili benzer sorunlar görülüyor.

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR