Kocaeli Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen “VI. Ulusal Havacılık ve Uzay Konferansı” Wellborn Luxury Otel’de yapılan açılış töreni ile başladı.
Ülkemizdeki havacılık sektörü firmaları ile havacılık alanında eğitim veren üniversiteleri bir araya getiren “VI. Ulusal Havacılık ve Uzay Konferansı”nın açılış törenine Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Berker Emre Tok, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Yılmaz, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Aygün, Cengiz Topel Havalimanı Müdürü Hakan Çelik, akademisyenler, uzmanlar ve havacılık sektörünün temsilcileri katıldı.
Konferansın açılış konuşmasında Rektör Yarrdımcısı Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun geçen yıl Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne dönüştürüldüğünü ve fakülte olarak eğitim veren sayılı üniversitelerden bir tanesi olduğunu belirtti. Havacılık sektöründe sağlık alanına değinen Prof. Dr. Çiftçi, “Üniversite olarak Havacılık ve Uzay Hekimliği Ana Bilim Dalı’nı kurmak için girişimde bulunduk. En kısa sürede kurulmasını umuyoruz. Havacılık sektöründe çalışan, pilotların, teknisyenlerin, şu an ülkemizde mevcut olmasa da gelecek yıllarda olacak olan uzayda çalışacak insanlar için sağlık ciddi bir problem. Basıncın, G kuvvetinin yarattığı veya mevcut hastalıkların şiddetlenmesi konularının Havacılık ve Uzay Hekimliği Ana Bilim Dalı’nda çözülmesi gerekiyor” dedi. Konferansta katkı sunanlara teşekkür eden Prof. Dr. Çiftçi, bilim camiasına hayırlı olmasına temennisinde bulundu.
Havacılık sektörüne değinerek sözlerine başlayan Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Yılmaz ise, havacılık sektörünün lokomotif sektörlerden bir tanesi olduğunu belirterek, ülkelerdeki ekonomiye katkısının oldukça fazla olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, “Dünyada ilk 10’da yer alan ülkelere baktığımızda havacılık sektörü konusunda oldukça gelişmiş olduğunu görmekteyiz. Ülkemizde de bu sektör gün geçtikçe daha fazla gelişiyor. Havacılık sektörü dünyada %5 büyüme gösterirken, bu rakam ülkemizde %15’e ulaşmıştır. Bu oldukça önemli bir rakam ancak bunun ötesinde bunun sürdürülebilir olması daha fazla önem kazanmaktadır. Bu konuda da ülkemizde atılan adımlar havacılık sektörünün gelişmesine katkı sunmaktadır. 3. Havalimanı’nın açılması ile birlikte İstanbul, havacılık, uçak ve eğitim bakımından küresel bir merkeze dönüşecektir. Bununla birlikte 2019-2020 yıllarında ilk milli yolcu uçağının uçması planlanıyor. Tüm bu gelişmeler ülkemizdeki havacılık sektörünün de gelişmesine olanak sağlıyor” dedi.
Ülkemizde havacılık konusunda eğitim veren kurumlar ile havacılık sektörüne ati kurumları aynı platformda bir araya getirerek ortak çalışmalar ve millileşmeye katkı sunacak projelerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen “VI. Ulusal Havacılık ve Uzay Konferansı”nda davetli konuşmacıların sunumlarına geçildi. THY Technic A.Ş. Ar-Ge Daire Başkanı Sedat Karakaş, TEİ TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Koyuncu ve Pusula Havacılık Genel Müdürü Özcan Uzunoğlu, yaptıkları sunumlarında firmaları ile ilgili bilgiler vererek, ülkemizde ve dünyadaki havacılık sektörüne değindiler. 28-30 Eylül tarihleri arasında düzenlenen konferansta “Hava Ulaştırma İşletmeciliği”, “Hava Trafik Yönetimi”, “İnsansız Hava Araçları”, “Hava Uzay Yapıları”, “Uçak Tasarımı” gibi havacılık sektörüne ait çeşitli konularda oturumlar gerçekleştirilecek.