Birleşik Krallık Reklam Standartları Otoritesi (ASA), düşük maliyetli havayolu Wizz Air’in , Google’ın ağında şirketi ” hava yolculuğunda en yeşil seçeneklerden biri” olarak tanıtan bir reklamını yasakladı. ASA, reklamın, havayolunun karbon ayak iziyle ilgili iddiayı destekleyecek net bilgi sağlamayarak kurallarını ihlal ettiğini tespit etti.
Buna yanıt olarak bir Wizz Air sözcüsü, havayolunun “şeffaflığa bağlı olduğunu ve çevresel iddialarını asla abartmadığını, bunların her zaman sağlam, gerçek verilerle desteklenmesini sağladığını” söyledi.
Havayolu ise verdiği resmi yanıtta, “Ortalama yaşı 4,3 ve yalnızca 52 gram karbondioksit emisyonuyla Avrupa’nın en genç ve en karbon verimli filosunu işlettiklerini, yakıt tüketiminde %10 azalma, koltuk başına verimlilikte %20 iyileşme ve gürültüde %50 azalma sunan A321neo uçaklarıyla filosunu modernize etme planıyla tamamlandığını, sürdürülebilir havacılık yakıtlarının kullanımının 2030 yılına kadar %10 seviyesine ulaşmasının hedeflendiğiASA” vurgulandı.
Ancak buna rağmen ASA, “Wizz Air’in iddiasını kullandıkları uçak tipine ve yolcu başına CO2/RPK cinsinden ölçülen karbon emisyonlarına dayandırdığını kabul etmemize rağmen, bu durum reklamda belirtilmedi. Ayrıca reklam, tüketicilerin karşılaştırmayı anlamasına olanak sağlayacak bilgiler içermiyordu, dolayısıyla “reklam iddianın temelini açıklamadığı veya doğrulanabilir bilgi sağlamadığı için, reklamın Kuralları ihlal ettiği sonucuna vardık.” açıklamasında bulundu.
Bu olay , havayollarına ve onların Avrupa’daki “yeşil yıkama” uygulamalarına yönelik daha geniş bir inceleme bağlamında çerçeveleniyor . Nisan 2024’te Avrupa Komisyonu ve ulusal tüketiciyi koruma yetkilileri, özellikle CO₂ emisyonlarının dengelenmesi ve sürdürülebilir havacılık yakıtlarının kullanımıyla bağlantılı olmak üzere çevresel iddialarla ilgili olası yanıltıcı uygulamalar nedeniyle 20 havayolu şirketine karşı dava başlattı.
Haziran 2023’te 19 ülkeden 23 tüketici grubu, reklamlarında “sürdürülebilir” ve “sorumlu” gibi terimleri yanıltıcı bir şekilde kullandıklarını iddia ederek 17 havayolunu “yeşil yıkama” uygulamalarıyla suçlayarak Avrupa Komisyonu’na şikayette bulundu. .
Avrupa Birliği, çevresel iddiaların doğrulanması ve tüketicilerin adil olmayan ticari uygulamalardan korunması için açık gereklilikler oluşturmayı amaçlayan “Yeşil Geçiş için Tüketiciyi Güçlendirme Direktifi”ni ve önerilen “Yeşil İddialar Direktifi”ni kabul ederek yeşil aklamayla mücadele çabalarını yoğunlaştırdı.
Artan bu inceleme, özellikle havacılık sektöründeki şirketlerin sürdürülebilirlik iletişimlerinde şeffaf ve doğru olmasının, tüketicileri yanıltabilecek asılsız iddialardan kaçınmasının önemini yansıtıyor. Bununla birlikte, ticari havayolu endüstrisinin 2050 yılına kadar sürdürülebilir havacılık yakıtlarının kullanımı veya karbon nötrlüğü hedeflerine ulaşmak için gösterdiği çabalar da adil bir şekilde tanınmamakta.