Salı, Kasım 26, 2024

BU HAFTA İLK 5 HABER

Benzer Haberler

Yakın gelecekte uçaklar kuş sürüsü gibi uçabilecek (video)

AİRBUS yakın bir gelecekte uçakların, kuş sürü halinde ‘V’ (*) uçmalarını tasarlıyor.

Fello’fly olarak adlandırılan sistem uçak üreticisinin maliyetleri düşürmek için sunduğu en son çözüm arayışlardan biri

Airbus, “biyomimikri”den (*) esinlenen proje, milyonlarca yıllık doğal evrimden sonra kuşların uzun mesafelerde uçtuğu gibi yani birbirine yakın uçan kuşların enerji tüketimini azaltan davranışlarını taklit eden sisteme dayanıyor.

Airbus, bunu gerçekleştirmek için SAS ve French bee havayolları ve i havacılık emniyeti yetkilileriyle anlaşmalar imzaladı. Her iki havayolu da uçakları Airbus’ın kullanımına sunacak ve EUROCONTROL, iki uçağın emniyetten ödün vermeden nasıl yeterince birlikte uçabileceğini tanımlayan emniyetli hava seyrüseferiyle ilgili tüm bilgileri paylaşacak.

Airbus’ın Fello’fly ile projesiyle, kontrolörlerin aynı noktada ve aynı anda dikey olarak 1.000 fit aralıklarla iki uçağı ‘yönlendirmesi’ planlanıyor. 2025 yılında bu tip uçuşların normal ticari operasyonlarda gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Airbus, pilotların kullanımına sunulacak tüm teknolojik unsurları sağlamak için araştırma ve geliştirmelerine devam edecek. İlk test uçuşları, her şey yolunda giderse, bu yıl 2020 ve 2021’in başında okyanus hava sahasında gerçekleşecek. Airbus tarafından yayınlandığı üzere, maliyet tasarrufu tahminleri yolculuk başına% 5 ila% 10 arasında değişecek. Bu oran sefer başına harcanan yakıt miktarı düşünüldüğünde çok önemli bir miktar olarak değerlendiriliyor.

*

Kuş sürüleri neden V şeklinde uçar? (*)

Böyle uçmak çok daha verimli. Çünkü her bir kanat çırpışı, kanattan başlayıp genişleyerek ilerleyen bir hava akımı, küçük bir girdap oluşturur. Girdabı oluşturan kuşun arkasındaki kuş da bu yukarı yönlü hava akımının kenarına yerleşerek, havanın kendisini kaldırmasını sağlar. Böylece uçmak için daha az enerji harcanır. Yüzde 65’e varan bir enerji tasarrufundan söz ediyoruz.

Öne geçme ve girdabı başlatan olmak sırası sürüyü dolaşır ve her kuş sırayla girdap etkisinden faydalanmış olur.

*

Biyomimikri (Biyomimetizm) Nedir ve Neyi Amaçlar? (**)

Biyomimikri, “tasarım yaparken ve yenilikçi teknolojiler geliştirirken doğadan ilham almak” olarak tanımlanabilir. Daha geniş bir perspektiften ele alındığında “çeşitli problemlere çözüm üretmek için doğayı taklit etmek” şeklinde de açıklanabilir. Biyomimikri ile sadece doğanın geliştirdiği çözümler değil; tasarım stratejileri, mekanizmalar ve sistemler de temel alınır. Biyomimikri adı, Yunanca “bios” (yaşam) ve “mimesis” (taklit) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Kavram birçok kaynakta biyomimetizm olarak da geçer.

Bilim ve sanat tarihinde de karşımıza çıkan biyomimikrinin yakın dönemde popülerlik kazanmış olmasının başlıca nedeninin, dünyanın her geçen gün daha da azalan doğal kaynaklarını verimli bir şekilde kullanma çabası ile ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Biyomimikrinin temelinde doğa vardır ve doğadaki kusursuz işleyişin taklit edilmesi ile sürdürülebilir tasarımlar yapılabilir. Gücünü doğallıktan alan süreç, insanın çevreye duyarlı projeler üretebilmesini sağlar.

 

 

Facebook ile Yorum Yapın

ÇOK OKUNANLAR