Alman Dornier firmasının ürettiği uçakların lisanslarını alarak yerli uçak çalışmalarına başlayan Türkiye, ‘B’ planını devreye soktu. Türkiye ile Ukrayna ortak yolcu ve kargo uçağı üretimi için anlaştı. Ukraynalı Antonov firmasıyla çalışma kararı alan Türkiye; yerli uçak için iki koldan çalışma yürütecek. TRJ328 modeline yoğunlaşan Ulaştırma Bakanlığı, bir yandan da TAN- 158 modeli için çalışacak.
Türkiye yerli uçak alanında yeni bir açılım gerçekleştirdi. Alman Dornier firmasının ürettiği uçakların lisanslarını alarak yerli uçak çalışmalarına başlayan Türkiye, bir yandın da Ukrayna ile benzer bir çalışma yapacak. Türkiye ile Ukrayna ortak yolcu ve kargo uçağı üretimi için anlaştı. Bu öunemli adım; Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın Türkiye-Ukrayna Hükümetler Arası Ticari ve Ekonomik İşbirliği 10. Dönem Toplantısı için gittiği Kiev’de atıldı. Varılan anlaşmaya karşı taraf adına Ukrayna Başbakan Yardımcısı Hennadi Zubko imza attı.
KARGO VE YOLCU UÇAĞI
Varılan protokol ile Ankara ve Kiev’in havacılık ve uzay alanında işbirliğini geliştirme konusunda anlaşma sağladığı açıklandı. Türkiye Ukrayna ile birlikte yolcu ve kargo uçağı üretecek. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Gennadiy Zubko; Türkiye ve Ukrayna’nın hava araçları üreticisi Antonov şirketinin tesislerinde yolcu ve kargo uçağı üretme kararı aldığını ifade etti. Zubko, “Çalışmalarımızın verimli olacağından eminim. Artık yol haritasını imzaladık. Bunun üzerinde çalışacağız” dedi.
TAN-158 TÜRKİYE’NİN YENİ YERLİSİ
Ukraynalı Antonov firmasıyla çalışma kararı alan Türkiye; yerli uçak için iki koldan çalışma yürütecek. Bu kapsamda Antonov’un An-158 tipi yolcu uçağı baz alınarak Türkiye için TAN-158 tipi yolcu uçağı üretilecek. Anlaşmanın bir diğer önemli ayağı ise Antonov An-178 baz alınarak kargo uçağı geliştirme ve üretme konusu olacak. Ukrayna, Türkiye’ye nükleer santral güvenliği konusunda da danışmanlık verecek. Bu alandaki işbirliği nükleer santral personeli yetiştirme, Türk öğrencilerin Ukrayna’da staj görmesi gibi hususları kapsayacak.
MÜZAKERELER İKİ GÜN SÜRDÜ
Ukrayna ile varılan anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milli Savunma Bakan İsmet Yılmaz; sanayi, teknoloji, enerji, tarım, ulaştırma, turizm, çevre ve şehircilik, kültür ve turizm gibi alanlarda varılan işbirliği konularının da protokole yansıtıldığını kaydetti. Yılmaz, “İki gündür müzakereleri devam eden ve teknik heyetin çabalarıyla hazır hale getirilmiş Türkiye-Ukrayna hükümetler arası ticari ve ekonomik iş birliği 10. dönem toplantısı protokolünde iki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkiler bir bütün hale getirilmiş, değerlendirilmiş, ileriye yönelik yapılacak çalışmalara yer verilmiştir. Protokolde yer alan hususlar ikili ve ticari ekonomik ilişkiler için bir yol haritası niteliğindedir. Yapılan teknik heyet görüşmelerin ve alınan kararların ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırması öngörülmektedir” dedi.
Erdoğan 3 Yıl Önce İncelemişti
Türkiye’nin yerli uçak çalışmalarını yakın takibe alan Ukrayna; Antonov üzerinden Ankara’ya işbirliği teklif etmişti. 3 yıl önce Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç biraraya gelmiş ve Yankoviç uçağı bizzat kendisi Ankara’da tanıtmıştı. Erdoğan ve Yanukoviç Esenboğa Havalimanı’na getirelen ”Antonov-158” tipi bir uçakta incelemelerde bulunmuştu. (Yeni Şafak)