Insider’ın Harbin Daily’den aktardığına göre, yerel polis Çin’in Harbin şehrinde yaşayan Zhou kardeşlerin soruşturulduğunu söyledi.
Yetkililerin Hong takma adını verdiği kız kardeşlerden biri, kocasının yanında olmak için Japonya’ya gitmek istedi.
Fakat kadının vize başvurusu reddedildi.
Daha sonra yolculuk için ikiz kız kardeşi Wei’nin (aynı şekilde yetkililerin verdiği takma ad) pasaportunu ödünç aldı.
Polisin söylediğine göre Hong, ikizinin pasaportunu en az 30 defa Çin, Japonya ve Rusya arasında seyahat etmek için de kullandı.
Öte yandan Wei de kız kardeşinin pasaportuyla en az 4 kez Tayland’a gitmiş.
South China Morning Post’un haberine göre polis, kız kardeşlerin kimliği ve yaşıyla ilgili ayrıntıları açıklamadı.
Polis, ikizlerin yurtdışı seyahat geçmişinin bu yılın başında ortaya çıktığını ve mayıs sonlarında Çin’e dönmeleri emrinin verildiğini söyledi.
Göçmenlik yönetimi departmanından yerel polis memuru Wang Xiaodong, seyahat etmek için “DNA’nızdan yararlanmanın” yasadışı olduğunu söyledi.
Polis memurunun “Pasaport sorunlarınız hakkında göçmenlik makamlarına danışabilirsiniz fakat başkasının pasaportunu kullanarak yurtdışına seyahat edemezsiniz” dediği kaydedildi.
Insider’ın haberine göre olay Çin’in sosyal medyasında çok tartışıldı.
“İkizler kimliklerini değiştirip 30’dan fazla kez yurtdışına çıktı” etiketi, Twitter’a benzeyen Weibo platformunda 360 milyondan fazla görüntülenme aldı.
Olay, ülkedeki güvenlik tedbirleriyle ilgili soruları da gündeme getirdi.
Çin devlet medyası People’s Daily’nin 2018’de yayımladığı bir rapora göre, devletin yüz tanıma teknolojisi vatandaşların yüzlerini sadece bir saniyede tarayabiliyor.
Kovid salgını sürecinde sınır kontrol önlemleri de sıkılaştırıldı.