Zonguldak Havaalanının yurt içi seferlere açılmasıyla ilgili girişimler artıyor. Zonguldak Platformu, Avrupa Zonguldaklılar / Karaelmaslılar Derneği ile birlikte son 2 aydır Ankara ve İstanbul’da yetkililerle görüşerek havaalanın yurt içi seferlere açılması konusunda ısrarlarını dile getirdi.
Zonguldak, Bartın, Karabük ve Bolu Milletvekilleriyle Ankara’da tek tek görüşen Avrupa Zonguldaklılar / Karaelmaslılar Derneği Başkanı Mehmet Karakulak ve Zonguldak Platformu Sözcüsü Osman Sav, TBMM eski Başkanı Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin aracılığıyla THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar aracılığıyla da Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile görüştü.
Valiliğin hazırlattığı araştırmada “Bölge halkı ‘Şiddetle’ uçmak istiyor” sonucu çıkmasına rağmen bilgi kirliliği ve bölgenin bütünlük gösterememesi nedeniyle gerçekleşmeyen talep en yüksek mercilere tekrar iletildi. THY’nin A319 uçağının rahatlıkla inebileceğinin tespit edildiği Zonguldak Havaalanına seferlerin başlayacağı sözü alındı.
Zonguldak Havaalanından yurt içi seferlerin en geç Nisan 2017 tarihinde tekrar başlatılmasıyla ilgili girişimler sıklaştırılırken son gelişmeler bölge halkını umutlandırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere daha önce verilen sözlerin hatırlatıldığı görüşmenin sonunda “Verilen sözler yerde kalmayacak” mesajı verildi.
Avrupa Zonguldaklılar / Karaelmaslılar Derneği ve Zonguldak Platformu girişimleriyle Bartın ve Karabük Milletvekilleri başta olmak üzere önde gelen yetkililer de işin içine girdi ve Çaycuma’daki havaalanın işlemesiyle ilgili talepte bulunmaya başladı.
Görüşmelerde Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanıyken 26 Nisan 2016 tarihinde “Yolcu olmadığı gerekçesiyle” uçulamadığını açıklayan Başbakan Binali Yıldırım dahil bir çok kişinin bilgi kirliliği içinde olduğunun tespit edildiği görüşmelerde doğru bilgiler aktarıldı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin yolcu potansiyelinden ziyade tamamen “Risk seviyesi yüksek” gerekçesiyle uçulamadığını söylemesi üzerine Zonguldak Havalimanı Müdürü Hasan Özşahin, ZONHAV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Kahya ile birlikte gidilen Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan’dan İniş Kontrol Cihazı (ILS) talep edildi. Cihaz için anında talep verilmesi umutların daha da artmasına neden oldu.
Son aşamada cihazın Zonguldak Havaalanında denenmesi ve akabinde de THY Genel Müdürü Bilal Ekşi ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile tekrar görüşülüp sonuca bağlanması amaçlanıyor.
Neden Zonguldak Uçamıyor ?
518 Bin Zonguldaklı Gurbetçinin sadece Almanya’da yaşadığı dikkate alındığında Zonguldak Havaalanının yerli ve yabancı havayollarınca neden tercih edilmediği hususunda Zonguldak kamuoyunda tartışmalar devam ediyor.
En büyük eksikliğin pist ölçülerinin 30 metre genişlik ve 1.881 metre uzunluğa sahip olması belirtiliyor. Yaptığımız araştırmalarda yerel havaalanlarında bu ölçünün standart olarak 45 metre – 2.400 metre olarak olması gerektiği yeni yapılan havaalanlarında ise en az 60 metre genişlik ve 3.000 m uzunluğun olduğunu görüyoruz.
Bu hususta kamulaştırmaların yapılmasına rağmen neden adım atılmadığı ise merak konusu.
Sigorta şirketlerinin standart ölçülerin altında kalan Zonguldak Havaalanı için riski yüksek olarak tanımlandığından bu hususta acilen girişimde bulunulması şart.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansınca yayınlanan raporda ( http://zonguldakyatirim.com/assets/raporlar/ZHTA.pdf ) ise çarpıcı hususlara yer veriliyor.
Raporda;
* Zonguldak Havaalanı pist ölçülerinin genişletilmesi ve uzatılması gerektiği ve bu konuda kamulaştırmaların tamamlandığı
* Bostancı Tepesi ve pistin diğer tarafındaki tepede traşlamanın devam etmesi gerektiği buradan çıkacak dolgunun da Filyos Limanı projesinde kullanılabileceği
*Olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi için “ILS-LOCALAZER” cihazının alınması gerektiği
* 300 m / 300 m Pist Sonu Emniyet Alanı (RESA ALANI) yapılması gerektiği ve bu husuta kamulaştırmanın yapıldığı
* Taksi Yolu ve Apronun genişletilmesi
gibi eksiklerin aciliyetle çözümü halinde Zonguldak-Karabük-Bartın’a hizmet veren Çaycuma Havaalanının kendiliğinden hizmete açılacağı bildiriliyor.
Şimdi söz yetkililerde